Vergunningplicht voorkomt misstanden verhuur

Beeld: Unspash/Graddes

Verhuurders van woningen hebben in veel Arnhemse wijken vanaf volgend jaar een vergunning nodig. Bij het aanvragen van de vergunning wordt gecontroleerd of de verhuurder zich houd aan regels rondom huurcontracten en -prijzen, onderhoudsplannen, en de eisen aan woonruimte voor arbeidsmigranten. Bij overtreding van wetten en regels kan de gemeente dankzij de Wet goed verhuurderschap en de nieuwe lokale regels forse boetes opleggen of zelfs het beheer van de woning helemaal overnemen. D66 vroeg eerder aandacht voor onder andere discriminatie op de woningmarkt en is blij dat Arnhem nu regels stelt. Wel vroeg de partij aandacht voor een rechtvaardige invoering en bescherming van het belang van huurders.

Eenvoudige aanvraag, kosten beperkt

Het aanvragen van een vergunning moet met de Arnhemse regels voor een goede verhuurder zo eenvoudig mogelijk zijn. Dit betekent ook dat één vergunning kan worden aangevraagd voor alle woningen die onder de nieuwe regeling vallen. Fractievoorzitter Mattijs Loor: “Dat klinkt sympathiek, maar het betekent ook dat een verhuurder met 100 woningen evenveel betaalt voor zijn vergunning als iemand die slechts één woning verhuurt.” Een meerderheid van de gemeenteraad steunde het voorstel van D66 om dit te veranderen. Loor: “Dankzij deze wijziging, zijn de kosten voor kleine verhuurders bijna de helft minder. Het verschil wordt door de grote verhuurders bijgedragen.”

Geen nadeel voor huurders

In principe zijn huurders altijd goed beschermd. Mocht een verhuurder geen vergunning krijgen en de woning verkopen, dan blijft hun huurcontract gewoon geldig. Heel soms gaat deze bescherming niet op. D66 vroeg bij de behandeling aandacht voor deze uitzondering. Mattijs Loor: “Huurders die al te lijden hebben onder slecht verhuurderschap, moeten extra goed beschermd worden. Wij vinden dat ze bij een weigering van een verhuurvergunning ondersteuning van de gemeente verdienen, om hun huurbescherming te verzekeren.” Wethouder Smeulders gaf aan dat bij weigering vergunning de huurder gewezen wordt op ondersteuning door het Huurdershuis en dat de gemeente ook een goede beheerder voor de woning kan aandragen, als de eigenaar geen vergunning krijgt.

Goed controleren

De nieuwe regels worden, nadat alle verhuurders zijn geïnformeerd, per wijk ingevoerd. Extra regels alleen lossen misstanden, zoals discriminatie en intimidatie van huurders, echter niet op. D66 riep het college op om actief te controleren en te handhaven waar mogelijk. Ook moeten de gevolgen van de nieuwe regels goed gemonitord hebben. Raadslid Joris Brandts: “Wat ons betreft zien we binnen twee jaar concrete resultaten: minder meldingen van discriminatie en betere bescherming van huurders. Daarnaast willen we dat goed wordt bijgehouden of malafide verhuurders daadwerkelijk stoppen maar ook dat we geen welwillende partijen afschrikken met deze regels.