‘Sexy City’-plan; preventie en seksuele gezondheid

Maak van Amsterdam weer de stad van seksuele vrijheid, zelfbeschikking en goede zorg. Op dit moment staan deze waarden onder druk, wereldwijd en ook in Amsterdam. Daarom presenteert D66 Amsterdam het plan ‘Sexy City’: een stevige agenda voor seksuele gezondheid. D66-raadslid Anne Wehkamp: “Wereldwijd zien we dat verworvenheden onder druk staan. Van politieke aanvallen op het abortusrecht tot desinformatie van extremistische groepen. Tijd om het schip te keren. Daarom heb ik de agenda Sexy City geschreven. Waarin D66 onder meer pleit voor een Amsterdamse seksuele gezondheidscampagne.”


Amsterdamse seksuele gezondheidscampagne

Goede informatie en voorlichting is de voorwaarde om vrij te zijn in het maken van eigen keuzes.Sinds het wegvallen van landelijke ‘vrij-veiligcampagnes’ is het condoomgebruik gedaald en nemen soa’s toe. D66 Amsterdam wil Amsterdamse seksuele gezondheidscampagne, waarin de gemeente samenwerkt met scholen, zorginstellingen en andere partners. Daarbij wil D66 dat ook jongens en mannen actief worden betrokken bij anticonceptie en voorlichting – seksuele gezondheid en anticonceptie zijn een gedeelde verantwoordelijkheid.

Preventie als prioriteit

We willen nul nieuwe hiv-infecties. Daarvoor moet PrEP toegankelijk blijven voor risicogroepen, en is het belangrijk dat de succesvolle peer-to-peer-aanpak van het UMC  ook op andere hiv-poli’s komt. Daarbij wil D66 dat de wachttijden bij de GGD verkorten door samen te werken met huisartsen en commerciële aanbieders. Zodat men eerder een soa kan laten behandelen. D66 wil structurele voortzetting van het programma Nu niet zwanger, en dat onverzekerden ook goede abortuszorg kunnen krijgen. Waarmee onveilige abortussen worden tegen gegaan.

Naar een ‘Sexy City’

Het huidige Amsterdamse beleid stamt uit 2012 en sluit niet meer aan bij de uitdagingen van vandaag. Intussen schuift het Rijk steeds meer verantwoordelijkheden door naar gemeenten. D66 pleit daarom voor structureel Amsterdams beleid, met concrete doelen die elke vijf jaar geëvalueerd worden – in samenwerking met maatschappelijke partners.