Meldpunt hoge huren lokale ondernemers ‘help ze weerbaar te worden’

Steeds meer lokale ondernemers moeten hun deuren sluiten vanwege torenhoge huurverhogingen. Dat is zonde, want juist zij geven onze stad karakter. D66 wil deze ondernemers helpen. Daarom openen we een meldpunt voor ondernemers die te maken hebben (gehad) met forse huurprijsstijgingen. D66-raadslid Erik Schmit: “Van fietsenmaker tot slager – steeds meer gevestigde Amsterdamse ondernemers zijn gedwongen de deuren te sluiten. Hierna volgt de verontwaardiging. Logisch. Lokale ondernemers geven de stad karakter. D66 wil hen helpen, door ze weerbaar te maken in huurprijsonderhandelingen.”

Ben jij ondernemer in Amsterdam en heb je een hoge huurprijsverhoging gekregen? Meld je dan hier aan.

Waarom dit meldpunt? 

Huurverhogingen zijn vaak één van de belangrijkste redenen dat ondernemers ermee stoppen. Dat is niet gek. Amsterdam is populair, er woedt een constante strijd om de schaarse ruimte in de stad. En dat drijft de prijzen op. Daarbij staan kleinere ondernemers vaak zwak, want ze hebben niet de juridische kennis of onderhandelingsmacht van grotere ketens. 

Zo wordt de huurprijs van bedrijfsruimten elk jaar geïndexeerd met de inflatie, dit was de afgelopen jaren soms wel tien procent. Om dit te voorkomen onderhandelen grote commerciële partijen, zoals de Albert Heijn, vaak een indexatie-grens. Terwijl de slager op de hoek bij het kruisje moet tekenen want die heeft geen onderhandelingsteam.

Ook kan de verhuurder – wettelijk – de huurprijs elke vijf jaar ‘herzien’, de standaard huurperiode is tweemaal vijf jaar. De huur wordt aangepast aan vergelijkbare panden in de buurt. Dus als drie buurmannen de hoofdprijs betalen dan kan dit een hoge huurprijsstijging betekenen. En de lokale ondernemer is de sjaak, want die heeft niet het geld en/of juridische kennis – die grote partijen vaak wel hebben – om dit aan te vechten.

Maak ondernemers weerbaar

Wij willen dat Amsterdamse ondernemers weerbaar worden in huuronderhandelingen, door hen te helpen aan de relevante juridische kennis. Ook kan de gemeente lokaal ondernemerschap meer beschermen via het bestemmingsplan – bijvoorbeeld zoals in de Pijp waar ambachtelijke werkplekken zijn beschermd. 

Amsterdam is populair en de ruimte schaars. Hierdoor zal het niet snel goedkoper worden. Dat is niet te veranderen. We kunnen ondernemers wel helpen juridisch weerbaar te worden in de huurprijsonderhandelingen. Ook kunnen we het bestemmingsplan beter inzetten om lokaal ondernemerschap te beschermen. Om tot goede voorstellen te komen horen wij graag de ervaringen van ondernemers met huurprijsverhogingen. 

Meld je hier aan.