Geluidsschermen A10 Noord: ‘Ouderwetse schermen plaatsen is een onbenutte kans’

D66-raadslid Elise Moeskops wil dat het ontwerp van de nieuwe geluidsschermen, langs de A10 in Noord, vergelijkbaar wordt met het overhangende ontwerp langs de A28. Het voordeel van het ontwerp is dat ze zeer geluidswerend zijn, veel fijnstof afvangen en er ruimte is voor zonnepanelen om 1.500 huishoudens van groene stroom te voorzien. Moeskops: “Het is simpel. Deze overhangende geluidsschermen zijn de beste bescherming van de volksgezondheid, dragen het meest bij aan de leefbaarheid in het stadsdeel, en sluiten naadloos aan op de duurzame ambities van Amsterdam. Het is écht een gemiste kans om ouderwetse schermen te plaatsen.”

Wensen in Noord

Vorig jaar augustus heeft Rijkswaterstaat de bijna 8 kilometer aan geluidsschermen al verwijderd. Terwijl er pas in 2024 nieuwe geluidsschermen komen, werd begin deze maand duidelijk. Het definitieve ontwerp wordt eind deze maand door Rijkswaterstaat gepresenteerd – gebaseerd op het ontwerp van de oude geluidsschermen. Hierbij wordt alleen geen rekening gehouden met de wensen in Noord. Namelijk: betere bescherming tegen fijnstof van de A10 en het benutten van potentieel 55.000 m2 aan zonnepanelen. 

Kies voor beste oplossing

Moeskops: “Ik waardeer dat Rijkswaterstaat haast toont met de geluidschermen. Alleen haast is geen reden voor een slechte oplossing. Rijkswaterstaat moet zo snel mogelijk aan tafel met de gemeente, en exploitanten van zonnepanelen, om een duurzaam ontwerp mogelijk te maken. De zon is gratis en de snelweg ligt er al. Laten we 1.500 gezinnen aan duurzame energie helpen. Dat is goed voor de noordelingen van nu en de toekomstige generaties.”