Voorstel D66 en GL genderverschillen als basis van Amsterdam beleid: ‘Beter beleid en gelijkheid’

Om genderdiversiteit mee te nemen in het maken van beleid heeft D66-raadslid Anne Wehkamp, samen met GroenLinks, het initiatiefvoorstel ‘Gendermainstreaming in Amsterdams beleid’ ingediend. Want het effect van beleid op mensen verschilt sterk. Zo zijn er bijvoorbeeld duidelijke verschillen van beleidsresultaten tussen mannen en vrouwen. En hier wordt vaak geen rekening mee gehouden. Wehkamp:  “Vrouwen hebben andere gezondheidsklachten dan mannen, bijvoorbeeld bij hun mentale gezondheid. Pas als je de verschillen herkent  kan je op basis hiervan effectiever beleid maken. Oftewel, op zijn Cruijffiaans: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Met ons voorstel wordt er voortaan vooraf nagedacht over welk effect ons beleid heeft op verschillende Amsterdammers. Ons doel is effectiever beleid, en dat is simpelweg genderspecifiek.”

Gelijkheid en effectieve besteding van het gemeentebudget

Het niet herkennen – dan wel erkennen – van verschillen tussen genders in beleid, resulteren in ongelijke uitkomsten omdat het voor veel mensen niet werkt. De verschillen ontstaan door biologische, sociaal-culturele en psychologische aspecten. Dat speelde bijvoorbeeld ook bij de aanpak van huiselijk geweld in Nederland. Hulpverleners maakten geen onderscheid in specifieke ervaringen van mannen en vrouwen. Hierdoor werd over het hoofd gezien dat vrouwen vaak een financiële afhankelijkheidsrelatie hadden. En dat hierdoor het zoeken van hulp of het verlaten van de partner lastiger voor ze was. Pas toen beleidsmakers dit door hadden konden ze het beleid erop aanpassen, waardoor ze vrouwen beter konden helpen. 

Met gendermainstreaming krijgt men meer oog voor verschillen, zodat we ons beleid daar beter op kunnen toespitsen. En effectiever beleid leidt tot beter bestede publieke middelen, wat goed is voor de gemeentebegroting. En dat is nodig, want genderongelijkheid kost onze samenleving al miljarden per jaar. Zo kost de ‘mannenblik’, waardoor klachten van vrouwen later worden begrepen, de samenleving 7,6 miljard euro per jaar. Er is dus veel economische winst te behalen op dit vlak. 

Voorstel

Met het voorstel van D66 en GroenLinks wordt gendermainstreaming een vast onderdeel van al het gemeentebeleid op Werk en Inkomen, Zorg en Publieke Gezondheid en Preventie, en Sport. Door de inzichten over gendermainstreaming als uitgangspunt te nemen. En ambtenaren trainingen aan te bieden op dit gebied, samen met een expertisepunt voor gendermainstreamingsvraagstukken.