Voortzetting bed-bad-brood: Amsterdam blijft samenwerking zoeken met ministerie

Amsterdam blijft bij de opvang van ongedocumenteerden inzetten op samenwerken met de uitvoeringsdiensten, dat na een voorstel van D66-raadslid Suleyman Aslami. Want om de mensen in de opvangregeling perspectief te bieden, bijvoorbeeld op terugkeer of een verblijfsvergunning, heeft Amsterdam hulp nodig van de uitvoeringsdiensten. Aslami: “Het is goed dat Amsterdam doorgaat met de bed-bad-brood-regeling. Want alle mensen op straat zetten is inhumaan en kortzichtig. Het zorgt enkel voor meer dakloosheid, met onveiligheid en overlast als gevolg. Wel is het belangrijk dat wij mensen in de opvang perspectief bieden met begeleiding. Hiervoor moet Amsterdam blijven samenwerken met Den Haag.”

Amsterdam zoekt samenwerking

Het kabinet heeft, ondanks de bezwaren, besloten om te stoppen met de bed-bad-brood-regeling. Amsterdam heeft besloten om in ieder geval het komende jaar door te gaan met de opvang. Want mensen op straat zetten zonder enkel perspectief veroorzaakt enkel meer maatschappelijke problemen. Maar om de opvangregeling effectief uit te voeren moet Amsterdam blijven samenwerken met de uitvoeringsdiensten, zoals de IND en de dienst Terugkeer en Vertrek.

Effectief opvangen

In de bed-bad-brood-regeling heeft Amsterdam de afgelopen jaren ruim duizend uitgeprocedeerde mensen opgevangen en begeleid. Hierbij krijgen ze hulp bij het onderzoeken van hun opties, zoals: terugkeer, nieuwe aanvraag of elders asiel aanvragen. Ruim 200 mensen hebben hierdoor alsnog een verblijfsvergunning gekregen. En ook is een gedeelte met hulp teruggekeerd naar het land van herkomst. Opvang is effectief als mensen perspectief hebben, daarbij is hulp nodig.