Het uitgangspunt lijkt bij de maatschappelijke behandeling van studenten: ‘wat, geen geld?’ Dan bel je toch je ouders. ‘Meen je, geen rijke ouders?’ Dan leen je toch maximaal bij. ‘Bang voor schuld?’ Dan ga je toch werken in plaats van studeren. De studenten zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. En in verscheidene steden stapten studenten naar de rechter omdat ze vonden wel recht te hebben op de energietoeslag. Zo ook in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen, waar de studenten gelijk kregen. Volgens de rechter was er sprake van ongelijke behandeling van vergelijkbare gevallen.
En het is duidelijk tijd voor actie. Want het welzijn van studenten is de afgelopen jaren drastisch verslechterd. De druk onder studenten is te hoog, blijkt uit een recent overheidsrapport. De prestatiedruk, mede door het bindend studieadvies, en de financiële druk, vanwege het leenstelsel, op studenten is flink toegenomen. Daarbij draagt ook de smartphone, met social media, bij aan de druk en leidt het steeds vaker tot concentratieproblemen onder jongeren.
Ook wordt deze generatie geconfronteerd met vele crises, veelal veroorzaakt door voorgaande generaties, waarvan klimaat de grootste is. Maar ook de huidige wooncrisis en het grote gebrek aan studentenwoningen, is een belangrijke stressfactor. Steeds meer studenten kunnen geen huis vinden, of ze wonen erg duur. Zo was de gemiddelde student in 2021 bijna de helft van zijn maandinkomen kwijt aan woonlasten, blijkt uit onderzoek van Kences.
Afijn, tel daar een paar corona-jaren bij op, waarin studenten relatief hard geraakt werden. En het is niet verwonderlijk dat meer dan de helft van de studenten, volgens onderzoeksinstituut Trimbos, psychische klachten ervaart, zoals somberheid en angst. Het is tijd om de student weer te waarderen, in plaats van te stigmatiseren.