Een oproep van D66: meer kinderen de (klim)boom in

Door in bomen te klimmen verwerven kinderen belangrijke levensvaardigheden, zoals durf en doorzettingsvermogen, maar ook gepaste voorzichtigheid. Ook ontdekken ze spelenderwijs bomen, schors, stam, takken en bladeren. Daarom wil D66 dat er meer klimbomen komen.

Takken snoeien?

Bij een groot gedeelte van de circa 80.000 geregistreerde bomen in Amersfoort zijn de onderste takken verwijderd (opkronen). Hierdoor zijn er weinig bomen waar kinderen in kunnen klimmen. Wytse Dassen: ’Mijn dochter was aan het klagen dat ze in de buurt niet kan klimmen. Ik ben toen gaan uitzoeken hoe dit komt’. Takken worden ten eerste weggehaald om de doorrijhoogte op wegen en paden te garanderen. Ook blijkt dat nieuwe bomen met takken aan de onderkant nauwelijks leverbaar zijn. Verder blijkt dat takken laten zitten meer voordelen heeft. Wytse Dassen: “Sommige bomen lopen zonnebrand op door een gebrek aan schaduw op de stam tijdens extreme hitte. De barst scheurt daardoor. Er zijn dan herstelmaatregelen nodig om de boom levensvatbaar te houden.”  Daarnaast heeft een volle boom een grotere bijdrage aan de biodiversiteit.

Klimmen maar!

D66 stelt daarom voor om zoveel mogelijk gezonde takken aan de onderkant van bomen te laten zitten en om vooral nieuwe bomen te planten met takken aan de onderkant. Op deze manier komen er meer klimbomen en kunnen meer kinderen de boom in. Dit is goed voor kind en voor de biodiversiteit.

Aangenomen

De motie is hier te lezen. Tijdens de raadsvergadering van 23 april 2024 is de motie unaniem aangenomen.