Stop huiselijk geweld

Drie moeders hebben ter nagedachtenis aan hun dochters een plaquette van een lieveheersbeestje onthuld. Dat was op het Raadhuisplein op 23 september 2023. D66 Zevenaar zet zich in om het “partnergeweld” hoog op de gemeentelijke agenda te krijgen. Hulpverleners roepen vandaag de dag de politiek op: stop femicide #nietéénmeer.

Femicide moet aangepakt

Ook in onze gemeente gaan we, als D66 Zevenaar, huiselijk geweld en femicide steeds vaker agenderen. Bijvoorbeeld bij het gemeente-lijke veiligheidsbeleid, waarvoor ééns per 4 jaar de zgn. Integrale Veiligheidsagenda wordt vastgesteld. Deze notitie omschrijft het beleid voor de inzet van voornamelijk de politie, maar ook voor de brandweer en de ambulance- en GGD-zorg (op basis van art. 38b van de Politiewet).
Het viel ons op dat ‘huiselijk geweld’ wel wordt benoemd, maar dat er weinig concrete actiepunten zijn. De meldingen worden overgedra-gen aan Veilig Thuis. Het is niet vermeld hoe vaak de politie bij een huiselijk geweld situatie wordt gebeld. Ook wat er daarna gebeurt, en of dat er aangiftes worden opgenomen, dat is niet vermeld in de beleidsnotitie.
Ter vergelijking: het aantal fietsendiefstallen wordt wel bijgehouden en ook dat dat meestal bij het station gebeurt. Als we weten, dat slachtoffers van femicide vaak al jarenlang (psychisch) zijn mishandeld, bedreigd en/of gestalkt, dan vinden wij een registratie en opvolging uiterst belangrijk middel.

Niet in de Veiligheidsagenda

D66 Zevenaar heeft in maart 2023 een amendement (=wijzigingsvoorstel) opgesteld om in die nieuwe Veiligheidsagenda 2023-2026 meer prioriteit te geven aan de aanpak van huiselijk geweld inclusief kindermishandeling, het voorkómen van femicide, geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap en geweld op basis van discriminatie/racisme.
Bij dit amendement hadden we de zgn. ‘overwegingen’ en actiepunten wat te ruim geformuleerd, zodat andere raadsleden zich er niet in konden vinden. Zij waren ook bezorgd dat de politie zou worden belast met nog meer registratietaken. We kregen weinig medestanders.

Huisverbod

In dreigende situaties kan de politie ingrijpen en komt Veilig Thuis in beeld. Ook kan de Burgemeester een zgn. Huisverbod opleggen. Als er (nog) geen strafbare feiten zijn, kan daarmee toch iemand de toegang tot zijn (eigen of gezamenlijke) huis worden ontzegd. Gedurende tien dagen mag die persoon dan ook geen contact opnemen met de partner of kinderen. Alle betrokkenen krijgen hulp van Veilig Thuis om de situatie te verbeteren. Zo’n huisverbod wordt ook in Zevenaar met enige regelmaat uitgevaardigd, maar precieze aantallen zijn niet bekend. D66 Zevenaar vindt dat er monitoring moet zijn vanuit de Zevenaarse justitiële keten, om te beginnen met inzicht in het aantal huisverboden en aangiftes.

Nieuwe initiatieven

D66 Zevenaar heeft in september 2023 vragen gesteld over de eventuele initiatieven om femicide en huiselijk geweld in kaart brengen en (voorzover binnen de gemeentelijke mogelijkheden) een halt toe te roepen. Hierop heeft het College geantwoord dat er een herijking komt van de “Regiovisie Samen Veilig, Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling 2023-2026”. Deze notitie zal aan de raad worden voorgelegd. Ook is er in mei 2023 een analyse en een actieplan opgesteld om deze problemen aan te pakken. Wij zullen dit onderwerp blijven volgen.

Slachtoffers in Zevenaar

Onze gedachten gaan uit naar deze slachtoffers en hun nabestaanden:
2013: Wendy, 30 jaar, moeder van een zoontje, dader: ex-partner
2019: Silke, 24 jaar, Babberich/Didam, dader: partner
2021: Sidney, 21 jaar, bij Vestersbos, dader: partner
2023: Yildiz, 42 jaar, Zonnemaat, aangehouden: partner

Heb je hulp nodig

Herken jij jezelf of mensen in je omgeving? Denk je dat je hulp nodig hebt? Aarzel niet. Je kunt anoniem bellen met VGGM: 0800-2000 en je verhaal doen. Dan weet je wat er mogelijk is. Bel in een acute situatie altijd met 112.
Wil je gewoon eens praten? Bel dan met bijvoorbeeld de Luisterlijn (088 076 7000), die echter géén hulp kunnen bieden.

Meer weten

Klik op deze link naar het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis:

Femicide: wat doen andere landen beter?   | Geweld tegen vrouwen (atria.nl)