Fase 2 woningbouw BAT

De gemeente Zevenaar heeft een aantoonbaar woningtekort. D66 Zevenaar heeft in haar verkiezingsprogramma en bij het coalitieakkoord ingezet op het bouwen van zoveel mogelijk woningen. Om dit te realiseren is er een nieuw plan ontwikkeld voor de nieuwbouw van extra woningen op het voormalige BAT-terrein. Verantwoordelijk wethouder Van Orden (D66 Zevenaar) zet in op het creëren van woningen voor de jongere generatie, starters én doorstromers. In de komende periode wordt een groot aantal woningen aan het terrein toegevoegd.

Extra woningen

De nieuwbouw van het woonpark bestaat uit het laatste deelplan van de eerste Fase, en de uitvoering van de geplande Fase 2. Er worden nog 60 appartementen gebouwd uit de eerste Fase, en in de volgende Fase komen daar nu nog eens 265 woningen bij. Dat zijn dus 325 nieuwe huizen. Deze variëren van sociale huurwoningen tot betaalbare koopwoningen en koopwoningen in het hogere segment. Dit kan tamelijk snel worden gerealiseerd omdat aan vele vereisten kan worden voldaan: er is bouwgrond met de bestemming woningbouw én er is een projectontwikkelaar/ aannemer die het werk kan uitvoeren.

Uitgangspositie

De eerste fase van de nieuwbouw op het voormalige BAT-terrein is al gebouwd en opgeleverd. Nu wordt begonnen aan de tweede fase, woningbouw op het braakliggende terrein tot aan de Babberichseweg. Deze grond is indertijd verkocht aan een projectontwikkelaar omdat de gemeente Zevenaar (toen) geen grond meer in eigendom wilde houden. In de eerste ontwerpen zijn 50 woningen ingetekend en 16 stadsvilla’s in het hogere segment (totaal dus 66 woningen volgens het eerste plan).

Nieuw plan: meer huizen

Dit eerste plan sluit niet meer aan bij onze huidige woningbehoefte. Gronden vlakbij het stadscentrum en bij het station worden nu gezien als ideaal voor intensievere bebouwing. Daarom heeft de wethouder een nieuw plan laten ontwikkelen in samenwerking met de projectontwikkelaar, de eigenaar van het terrein. In het nieuwe plan worden er 265 woningen gerealiseerd, zodat het totaal uitkomt op zo’n 325 woningen. Hiervan wordt 30% sociale huurwoningen, ca. 37% wordt midden-huur en de overige woningen worden koopwoningen in verschillende categorieën. Bij de huidige woningnood biedt deze nieuwe invulling van het bestemmingsplan dus ongeveer 4x meer woningen.

Supermarkt op de oude parkeergarage

Op het voormalige fabrieksterrein bevindt zich ook een parkeer-garage, die helaas niet geschikt is als openbare parkeergelegenheid. Bovenop de parkeergarage kan maar beperkt worden gebouwd omdat de fundering daar niet op is berekend. Het slopen van de parkeergarage zou een flinke kostenpost worden. Om het volledige project van deze 325 woningen toch economisch rendabel te maken, is er gekozen voor de bouw van een supermarkt.