Ingrid van Helvert

Ingrid van Helvert - Beeld: Ronald Lubbers

Vrijheid betekent voor mij dat ieder zijn eigen keuzes kan maken. Vandaag heeft de democratie het zwaar door versplintering, populisme en fake-news, die volop ruimte krijgen in de (social) media. De persvrijheid staat onder druk. Dat raakt ook mijn eigen vrijheid. Wij kunnen niet in een vrije democratie leven, als journalisten niet meer vrijuit kunnen schrijven. Als er vandaag geen verschil wordt gemaakt tussen feiten en fabels, bestaat er morgen geen vrije keuze meer.

Ik stel me even voor

  • 59 jaar
  • Zevenaar

Aan de rand van Arnhem-Noord ben ik opgegroeid, en daar ging ik ook naar de middelbare school. In mijn tienerjaren verhuisden we naar Westervoort. Daar ontmoette ik mijn man en we kochten een huis in Zevenaar vanwege de centrale ligging, de goede voorzieningen en de mooie ruimte. Mijn echtgenoot woonde er al sinds 1968, we willen hier ook nooit meer weg. Onze kinderen zijn hier met plezier opgegroeid en intussen uitgevlogen naar hun eigen bestemming. We voelen ons rijk met hen en onze lieve kleinkinderen. Zij laten mij weer met nieuwe ogen kijken naar de wereld.

En welke wereld is dat dan, is #metoo voor mijn kleinkinderen straks nog steeds realiteit? Vrouwen en mannen verdienen een gelijkwaardige behandeling, maar gelukkig zijn we wel verschillend. Vrouwen hebben (ook) recht op vrije keuzes en persoonlijke vrijheid, daar hoort geen gender intimidatie bij en al helemaal geen blijf-van-mijn-lijf-huis.
Mijn oma werd als 12-jarig meisje van school gehaald om voor de jongere kinderen te zorgen. Mijn moeder kreeg bij haar huwelijk ontslag. Mijn afgestudeerde dochter begint na haar bevallingsverlof met een nieuwe baan. Er is veel verbeterd, maar bijvoorbeeld gelijke betaling voor dezelfde functie is nog niet vanzelfsprekend, noch gelijke waardering. De kwaliteit leiderschap wordt meestal hoger beloond dan de (meer vrouwelijke) kwaliteiten samenwerking en zorg. Objectieve criteria zijn bij nader inzien niet zo objectief. Vrouwen worden kritischer tegen het licht gehouden in hun functie als CEO, hoogleraar, minister of als topsporter. De kritiek is venijnig en een vrouw die struikelt, wordt hard afgerekend. Er wordt altijd geschreven over haar kledingkeus. Een wereld met volledige gelijkwaardigheid is nog niet gerealiseerd.

Gelijkwaardigheid op lokaal niveau betekent voor mij dat iedereen zich hier thuis voelt. Of je nu man, vrouw of kind bent, of je in Angerlo of in Ankara bent geboren, er is geen discriminatie. En waar je ook woont in onze gemeente Zevenaar zullen jouw belangen even zwaar wegen. De gemeentelijke dienstverlening moet voor elke inwoner beschikbaar zijn. Het is vanzelfsprekend dat iedereen gelijkwaardig is bij de gemeentelijke belastingen, vergunningen, subsidies en WMO-aanvragen. Voorzieningen zoals een middelbare school, ziekenhuis, theater en bijvoorbeeld een zwembad zullen centraal in de stad Zevenaar gevestigd zijn, en andere faciliteiten, zoals basisscholen, buurtcentra, openbaar vervoer en (para)medische zorg moeten van Lathum tot Spijk beschikbaar en goed zijn. Dat zie ik als de praktische uitwerking van de D66 idealen in onze gemeente.

Vanaf 2021 ben ik fractievolger en heb ik gewerkt aan onze lokale campagne en programma voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2022. De Zevenaarse kiezers stemden ons naar twee zetels en daarmee kwam D66 Zevenaar in de coalitie. Zelf kreeg ik 65 voorkeursstemmen, dankjewel kiezers!

In januari 2023 werd ik lid van de Commissie Middelen, waar ik me o.a. binnen het domein Veiligheid inzet voor het thema huiselijk geweld (waar niks huiselijks aan is).

Bij D66 zijn we een team waarin we alle raadsstukken bespreken en ook andere D66 leden van harte welkom heten om een fractievergadering bij te wonen.