Ingrid van Helvert
Commissie Middelen en
Afdelingsbestuur

Ingrid van Helvert - Beeld: Ronald Lubbers
Vrijheid betekent voor mij dat ieder zijn eigen keuzes kan maken. Vandaag heeft de democratie het zwaar door versplintering, populisme en fake-news, die volop ruimte krijgen in de (social) media. De persvrijheid staat onder druk. Dat raakt ook mijn eigen vrijheid. Wij kunnen niet in een vrije democratie leven, als journalisten niet meer vrijuit kunnen schrijven. Als er geen verschil wordt gemaakt tussen feiten en fabels, bestaat er morgen geen vrije keuze meer.
Ik stel me even voor
Over Ingrid van Helvert
- 58 jaar
- Zevenaar
Aan de rand van Arnhem-Noord ben ik opgegroeid, en daar ging ik ook naar de middelbare school. In mijn tienerjaren verhuisden we naar Westervoort. Daar ontmoette ik mijn man en kochten we een huis in Zevenaar vanwege de centrale ligging, de goede voorzieningen en de mooie ruimte. Mijn echtgenoot woonde er al sinds 1968, we willen hier ook nooit meer weg. Onze kinderen zijn hier met plezier opgegroeid en intussen uitgevlogen naar hun eigen bestemming. We voelen ons rijk met hen en onze lieve kleinkinderen. Zij laten mij weer met nieuwe ogen kijken naar de wereld.
En welke wereld is dat dan, is #metoo voor mijn kleinkinderen straks nog steeds realiteit? Vrouwen en mannen verdienen een gelijkwaardige behandeling, maar gelukkig zijn we wel verschillend. Vrouwen hebben recht op vrijheid, daar hoort geen gender intimidatie bij en al helemaal geen blijf-van-mijn-lijf-huis. Mijn oma werd als kind van school gehaald om voor de jongere kinderen te zorgen. Mijn moeder kreeg bij haar huwelijk ontslag. Mijn afgestudeerde dochter begint na haar bevallingsverlof in een nieuwe baan. Er is veel verbeterd, maar bijvoorbeeld gelijke betaling voor dezelfde functie is nog niet vanzelfsprekend, noch gelijke waardering. De kwaliteit leiderschap wordt meestal hoger beloond dan de (meer vrouwelijke) kwaliteiten samenwerking en zorg. Objectieve criteria zijn bij nader inzien niet zo objectief. Vrouwen worden kritischer tegen het licht gehouden in hun functie als CEO, hoogleraar, minister of als topsporter. De kritiek is venijnig en een vrouw die struikelt, wordt hard afgerekend. Er wordt altijd geschreven over haar kledingkeus. Een wereld met volledige gelijkwaardigheid is nog niet gerealiseerd.
Ik wil mij ervoor inzetten dat iedereen zich thuis voelt in de gemeente Zevenaar. Of je nu in Herwen of in Hurghada bent geboren. En waar je ook woont in onze gemeente Zevenaar zullen jouw belangen even zwaar wegen. Het is vanzelfsprekend dat iedereen gelijkwaardig is bij (gemeentelijke) belastingen, vergunningen, subsidies en WMO-aanvragen. Voorzieningen zoals een middelbare school, ziekenhuis, theater en bijvoorbeeld een zwembad zullen centraal in de stad Zevenaar gevestigd zijn. Sportfaciliteiten, basisscholen, buurtcentra, openbaar vervoer en (para)medische zorg zullen ook in alle kernen in gelijkwaardige kwaliteit beschikbaar te zijn. Dat zie ik als de praktische uitwerking van de D66 idealen in onze gemeente.
Vanaf 2021 ben ik fractievolger en heb ik me ingezet voor de fractie en de verkiezingscampagne GR2022. De kiezers gaven ons twee zetels in de gemeenteraad. Begin 2023 start ik in de Commissie Middelen, waarvoor ik me graag zal inzetten.