Leerlingenvervoer
D66 heeft zich volop ingezet om de begrote bezuiniging op leerlingenvervoer te schrappen of te verzachten. Vooral de voorgestelde drie-dagen regeling, waarbij leerlingen met een beperking nog recht hebben op maximaal drie dagen aangepast vervoer per week en twee dagen financiële vergoeding, was voor D66 onacceptabel. Van Asperdt: “Het gaat om passend onderwijs voor kinderen: voor ons heel belangrijk.”
Het amendement van D66 om de maatregel voor 2025 te schrappen en volgend jaar in goed overleg met ouders te komen tot een acceptabele oplossing vanaf 2026, kon niet rekenen op steun van een raadsmeerderheid. D66 besloot daarop het amendement in te trekken en een motie van BB, die samen met D66-steunfractielid Marijke Dekker en vele betrokken ouders was opgesteld, voluit te steunen. Deze unaniem aangenomen motie komt met een doorrekening en besparingsmogelijkheid, en vraagt het college onder meer om in samenspraak met de ouders maatwerk te leveren.
Ook een motie van CDA en mede-indiener D66 om samen met de ouders te onderzoeken of er een Wijkse coöperatie voor leerlingenvervoer kan worden opgezet, kon rekenen op raadsbrede steun. Idee is lokaal een efficiënter, slimmer en goedkoper vervoerssysteem te organiseren. Samenwerking dus.
Van Asperdt reageert tevreden: “Als plattelandsgemeente is Wijk bij Duurstede extra gebaat bij samenwerking. We hebben nu ruimte voor maatwerk en samenwerking en ik heb er vertrouwen in dat hiermee fatsoenlijk maatwerk voor nu en de toekomst mogelijk blijft. Dat is een heel belangrijke zaak.”