Gereserveerde coronagelden komen eindelijk bij cultuur terecht

De Westlandse culturele sector krijgt na lang aandringen door de sector en politieke partijen eenmalig extra geld. De financiële middelen hiervoor komen uit het steunfonds Corona, dat is opgericht om kosten die gerelateerd zijn aan de coronacrisis te dekken. Na lang aandringen van de oppositiepartijen wordt het restbudget uit dit steunfonds nu geïnvesteerd in het Westlandse sociaal-cultureel domein.
 
“Het is positief dat deze middelen eindelijk ter beschikking komen aan onze culturele instellingen die tijdens de coronacrisis zware klappen hebben gekregen” aldus steunraadslid Maarten de Ruijter van D66 Westland. “Wel vragen we het college om het geld dat nu overblijft, te blijven reserveren voor de Westlandse sociaal-culturele sector en niet af te laten vloeien naar de algemene reserve.”
 
In het bestedingsvoorstel van het college is ook een subsidie aan het Westlandse museum voorgesteld. Het museum wil graag uitbreiden en een Westlands Kunstmuseum realiseren bij het reeds bestaande Westlandse Streekmuseum. Het door het college gereserveerde bedrag van €450.000,- is echter een stuk lager dan de €980.000,- die door het museum is aangevraagd.
 
“Het is nu niet duidelijk waar het bedrag vanuit het college vandaan komt en waarom dit een stuk lager is dan de aanvraag vanuit het kunstmuseum. Wij willen dat dit eerst nader toegelicht wordt”, aldus De Ruijter. “De raad moet op een zorgvuldige wijze een besluit kunnen nemen, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat de realisatie van het museum verwezenlijkt wordt.”