Rem op groei Veers toerisme

Nog één keer groeien, met maximaal 15 procent als je voldoet aan strenge regels. Dat is de boodschap voor de toeristische sector in de gemeente Veere. De gemeenteraad nam op 10 februari 2025 een voor Veere uniek besluit: het is gedaan met ongebreidelde groei van de toeristenstroom. D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem: “Precies zoals we wilden, is het niet geworden. De rem op de groei is wel erg goed voor Veere.”

Maximaal 15% groei als je voldoet aan strenge regels

Geen nieuwe zomerwoningen meer in de bebouwde kom, bestaande hotels en parken mogen maximaal met 15% groeien en een eigenaar van een café of restaurant mag het pand niet zo maar meer verbouwen tot appartementen of een hotel.

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Alle beperkte ruimte gaat richting bedrijven

“Er zitten heel goede kanten aan dit besluit,” aldus D66’er Van Maldegem, “maar het is niet ideaal.” Zo pleitte D66 ervoor dat als bedrijven mogen blijven groeien, dat ook voor inwoners moest gelden. Onder dezelfde strikte voorwaarden: binnen de Veerse maat, toegevoegde waarde voor de verhuurmarkt en passend in het landschap. “Een paar zomerhuizen is beter te verstouwen dan 15% groei van Roompotparken,” meent Van Maldegem. “De lusten en lasten zijn niet geheel eerlijk verdeeld, vinden wij.”

Rem komt tegemoet aan wens 96% van inwoners

Ondanks de kanttekeningen bij het besluit, verwijst Van Maldegem naar het onderzoek van de Hogeschool Zeeland, waarin 96% van de inwoners aangeeft niet meer toeristen te willen verwelkomen. “Nulgroei is niet de uitkomst, maar tegen dit voorstel stemmen, zou kunnen betekenen dat we nog jarenlang geen vuist kunnen vormen tegen de groei van het toerisme.”

Nulgroei dood in de pot

Bovendien is nulgroei voor alles en iedereen ook de dood in de pot. “Dan is er geen ruimte voor vernieuwing, voor goede ideeën en innovatie,” stelt Van Maldegem. “Dat is een onnatuurlijke situatie, en dat bedreigt uiteindelijk onze grootste bron van de Veerse welvaart.”

Leefbaarheid grote winnaar

Op lange termijn voorkomt dit zogenoemde Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie grote problemen. “Denk aan files op het eiland, ongebreidelde bouw van hotels aan de kust en in de kernen en stijgende prijzen van huizen voor eigen inwoners.” De leefbaarheid van de Veerse kernen is de grote winnaar van dit besluit, meent Jacco van Maldegem.

D66 weet grote klapper uit voorstel te houden

D66-raadslid Van Maldegem wist de raad mee te krijgen om niet in alle cultuurhistorische panden in Veere verhuur toe te staan. “Die lijst van oude gebouwen is lang, en ik zag de nieuwe hotels al als paddenstoelen uit de grond schieten,” aldus de D66-fractievoorzitter. “Denk aan het stadje Veere met alle oude panden. Dat had één groot hotel kunnen worden.”

Voor de zomer de knoppen om aan te draaien

Nu de grote lijnen zijn vastgesteld, vergadert de gemeenteraad voor de zomer over de voorwaarden waaronder bedrijven nog mogen groeien. “Dat zogenoemde Mengpaneel is heel belangrijk. D66 wil daar niet de sluizen wijd openzetten,” blikt Van Maldegem vooruit. “We willen een rem als gemeente, dus dan moet de ruimte om te groeien ook beperkt zijn.”