Podcast Appèl

Beschikbaar in je favoriete podcast player. • Beeld: Podcast Appèl
De Mr. Hans van Mierlo Stichting heeft haar eigen podcast. In ‘Appèl’ zoeken we de verdieping bij actuele politieke onderwerpen, altijd geïnspireerd door het sociaal-liberale gedachtegoed.
Met interessante gasten en goede analyses. De podcast is te vinden op meerdere platforms.
Nieuwste podcast
Aflevering 73: Van patat naar peer: mag de overheid zich bemoeien met onze leefstijl?
Peperdure sigaretten, geen snackbars meer vlakbij scholen en goedkopere groente en fruit: met verschillende maatregelen probeert de overheid ons te bewegen tot een gezondere levensstijl.
Maar is dit wel de taak van de overheid? Kan zij zich niet beter richten op het aanpakken van de oorzaken van ongezond gedrag, zoals armoede? En wat zijn de sociaal-economische gevolgen van duurdere patat en sigaretten?
Over de verschillende kanten van leefstijlpreventie praten we in deze aflevering met Gera Nagelhout. Zij is hoofd onderzoek bij het IVO, dat onderzoek doet naar welzijn, zorg en verslaving, en ook bijzonder hoogleraar Gezondheid en Welzijn van mensen met een lagere sociaaleconomische positie aan de Universiteit Maastricht.
Te gast:
Gera Nagelhout, hoofd onderzoek bij het IVO en bijzonder hoogleraar Gezondheid en Welzijn van mensen met een lagere sociaaleconomische positie aan de Universiteit Maastricht
Presentatie:
Daniël Schut en Suzanne van den Eynden
Beluister alle afleveringen
Te gast:
Afke Groen, hoofdredacteur van Idee, en Joris Gijsenbergh, onderzoeker Staatsrecht en Rechtsfilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Presentatie:
Daniël Schut.
Te gast:
Olga Burlyuk, universitair docent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Presentatie:
Daniël Schut en Suzanne van den Eynden.
Te gast:
Annelien De Dijn, hoogleraar intellectuele en politieke geschiedenis van Europa aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef het veelgeprezen boek Vrijheid. Een woelige geschiedenis.
Presentatie:
Daniël Schut
Te gast:
Laura de Vries, wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans Van Mierlo Stichting en auteur van het onderzoek Kanttekeningen bij de digitale stad en Reijer Passchier, universitair docent Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Leiden en de Open Universiteit.
Presentatie:
Daniël Schut
Te gast:
Loes ten Dolle, fractieleider D66 in Winterswijk en Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk.
Presentatie:
Daniël Schut en Suzanne van den Eynden
Te gast:
Marja Elsinga, hoogleraar housing institutions and governance aan de TU Delft, en Reimar von Meding, directeur van KAW Architecten. Hij leidde twee onderzoeken getiteld Ruimte zat in de stad.
Presentatie:
Daniël Schut en Suzanne van den Eynden
Te gast:
Carla Haelermans, hoogleraar onderwijseconomie aan Maastricht University.
Presentatie:
Daniël Schut en Suzanne van den Eynden
Te gast:
Sanne Akerboom, jurist en politicoloog aan de Universiteit Utrecht. Zij promoveerde op een proefschrift over burgerparticipatie in overheidsbesluitvorming voor klimaat- en energiebeleid. Voor de bundel Naar een nieuw kabinet van sociale rechtvaardigheid van de Van Mierlo Stichting schreef zij een hoofdstuk over rechtvaardige energietransitie.
Niek Mouter, onderzoeker aan de TU Delft. Hij ontwikkelde een methode voor internet raadpleging die burgers als het ware op de stoel van beleidsmakers zet.
Presentatie:
Daniël Schut
Te gast:
Willemijn van der Zwaard, projectleider bij zorginstelling Reinaerde en gepromoveerd aan Tilburg University.
Xander Prijs, wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting.
Presentatie:
Daniël Schut
Te gast:
Donald Loose, emeritus bijzonder hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Tilburg University.
Presentatie:
Daniël Schut
Te gast:
Dorine van Norren, onderzoeker bij het Van Vollenhoven instituut voor recht, bestuur en samenleving van de universiteit Leiden, strategisch beleidsadviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, en kunstenares. Ze schreef een proefschrift over de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN vanuit niet-westers perspectief.
Presentatie:
Daniël Schut en Suzanne van den Eynden
Te gast:
Reinier van Zutphen
Presentatie:
Daniël Schut
Te gast:
Josette Daemen, politiek filosoof aan de Universiteit Leiden, en Dirk-Jan van Vliet, liaison Lokale Politiek & Vereniging bij de Van Mierlo Stichting en kandidaat-raadslid voor D66 in Utrecht.
Presentatie:
Daniël Schut
Te gast:
Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, en Laura de Vries, wetenschappelijk medewerker bij de Mr Hans Van Mierlo Stichting en afgestudeerd op diversiteit in organisaties.
Presentatie:
Daniël Schut
Waar je bent geboren, beïnvloedt nog altijd je kansen in het leven. Wat moet er gebeuren om die kansenongelijkheid voor eens en voor altijd aan te pakken? Welke rol speelt onderwijs hier precies bij? En wat kan de lokale politiek doen om ervoor te zorgen dat iedere inwoner zich maximaal kan ontwikkelen? Over deze vragen gaan we in gesprek met Fonda Sahla, tot voor kort gemeenteraadslid in Den Haag en nu Tweede Kamerlid namens D66.
Te gast:
Fonda Sahla en Hoba Gull
Presentatie:
Daniël Schut
Op ‘Verantwoordingsdag 2021’ tikte de Algemene Rekenkamer het ministerie van VWS stevig op de vingers: ruim twee van de ruim vijf miljard euro die het ministerie uitgaf aan de bestrijding van de coronacrisis bleek onrechtmatig besteed. Maar de Nederlandse overheid heeft al veel langer geen goed zicht op de uitgaven, constateert Arno Visser, de president van de Algemene Rekenkamer in deze aflevering van Appèl. Geeft de overheid haar geld dan wel verantwoord uit en heeft het overheidsbeleid wel effect?
Te Gast:
Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer en Xander Prijs, wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting
Presentatie:
Daniël Schut
Hebben wij nog wel grip op het handelen van de regering? Waar komt die Nederlandse bestuurscultuur vandaan waar momenteel zo veel kritiek op is? En kunnen we het tij keren? Daarover spreken we met hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans, naar aanleiding van zijn boek Het land moet bestuurd worden – Machiavelli in de polder
Te Gast:
Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden
Coen Brummer, directeur Mr. Hans van Mierlo Stichting
Presentatie:
Daniël Schut
Joost Röselaers neemt afscheid als hoofdredacteur om zich weer volop op zijn predikantschap te kunnen richten. Een mooi moment met hem in gesprek te gaan. Klopt het stempel dat D66 vijandig zou staan tegenover religie? Of valt dat juist wel mee? En, ook belangrijk, waar ontlenen seculiere partijen eigenlijk hun waarden aan in deze tijd? Over dat en meer gaan we in gesprek.
Te Gast:
Joost Röselaers, scheidend hoofdredacteur Idee en predikant van de Vrijburg Amsterdam
Laura de Vries, wetenschappelijk medewerker Mr. Hans van Mierlo Stichting
Presentatie:
Daniël Schut
Gaat er wel voldoende aandacht uit naar onze rechtsstaat? De ervaringen tijdens de coronapandemie hebben laten zien dat grondrechten niet altijd zo vanzelfsprekend zijn als ze wellicht ogen. En wat is er waar van de kritiek dat de rechter op de stoel van de politiek gaat zitten?
In deze aflevering van Appèl gaan we hierover in gesprek met hoogleraar mensenrechten Barbara Oomen. Ze stelde zich verkiesbaar voor de PvdA bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen om te vechten voor de rechtsstaat. Daarnaast schuift Afke Groen, wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting, ook aan.
Te Gast:
Barbara Oomen, hoogleraar mensenrechten aan het University College Roosevelt
Afke Groen, wetenschappelijk medewerker Mr. Hans van Mierlo Stichting
Presentatie:
Daniël Schut
Kernenergie lijkt geen taboe meer te zijn in de Nederlandse politiek. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen is het onderwerp weer op de agenda gezet door partijen als de VVD en Volt. Volgens deze partijen zou kernenergie een oplossing bieden voor de klimaatcrisis. Linkse partijen zoals GroenLinks en de PvdA zijn echter nog steeds fel tegen en pleiten voor groene energie. Vandaag analyseren we het debat over kernenergie met Sabine Roeser, hoogleraar Ethiek aan de TU Delft. Zij onderzoekt de rol die emoties nu spelen en zouden kunnen spelen in onder andere het debat over kernenergie. Daarnaast zal Dirk-Jan van Vliet, Liaison Lokale Politiek & Vereniging bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting, ook aanschuiven.
Te Gast:
Sabine Roeser, hoogleraar Ethiek aan de TU Delft
Dirk-Jan van Vliet, Liaison Lokale Politiek & Vereniging
Presentatie:
Daniël Schut
De maatregelen tegen de uitbraak van COVID-19 hebben grote gevolgen voor onze economie, die grotendeels tot stilstand kwam in veel sectoren. De overheid stelde ongekende steunmaatregelen in om werkloosheid en faillissementen zoveel mogelijk te beperken, met een aanzienlijk hogere staatsschuld tot gevolg. Wat heeft de crisis blootgelegd over het functioneren van de economie? En welke lessen kunnen we daaruit trekken? In deze aflevering van Appèl gaan we in gesprek met econoom en journalist Mathijs Bouman, vaste columnist van het FD en “huiseconoom” bij Nieuwsuur.
Te Gast:
Mathijs Bouman, econoom
Xander Prijs, wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting
Presentatie:
Daniël Schut
Burn-outs onder Kamerleden komen steeds vaker voor. Naast problematisch voor de Kamerleden zelf, is de werkdruk in de Tweede Kamer tevens een belangrijk maatschappelijk punt van zorg: als hart van de democratie en de plek waar de macht gecontroleerd wordt, dient de Kamer goed te kunnen functioneren. In deze aflevering van Appèl gaan we hierover in gesprek met Kees Verhoeven, voormalig Tweede Kamerlid voor D66. Ook aan tafel is onze wetenschappelijke medewerker Laura de Vries.
Te Gast:
Kees Verhoeven, oud-Tweede Kamerlid namens D66
Laura de Vries, wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting
Presentatie:
Daniël Schut
Politieke partijen maken veel vaker gebruik van microtargeting. Hierbij gebruiken zij persoonlijke data van burgers om een specifieke groep mensen te kunnen bereiken en beïnvloeden. Dit heeft gevolgen voor individuen en onze samenleving als geheel. In hoeverre worden onze politieke voorkeuren door microtargeting beïnvloed? En welk effect heeft het op onze autonomie? In deze aflevering van Appèl gaan wij hierover in gesprek met Tom Dobber, postdoctoraal onderzoeker politieke communicatie en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en Fleur Jongepier, universitair docent digitale ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Te Gast:
Tom Dobber, postdoctoraal onderzoeker politieke communicatie en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam
Fleur Jongepier, universitair docent digitale ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Presentatie:
Daniël Schut
Sinds 2015 is de jeugdzorg gedecentraliseerd. Dit betekende dat vanaf dat moment de gemeenten, en niet meer het Rijk, verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg. Volgens de inspectie voor de Gezondheidszorg & Jeugd en de Inspectie Justitie & Veiligheid is de jeugdzorg sindsdien in kwaliteit achteruit gegaan. Jongeren worden in toenemende mate geconfronteerd met lange wachttijden, verkeerde diagnoses of vinden niet de weg naar de juiste zorginstantie.
In deze aflevering gaan we in op de gevolgen van deze decentralisatie en bekijken we hoe dit beter kan.
Te Gast:
Annemiek Harder, bijzonder hoogleraar jeugdzorg aan de Erasmus Universiteit
Maaike van der Aar, bestuurder jeugdzorg van de FNV
Eelco Eerenberg, wethouder in de gemeente Utrecht
Presentatie:
Daniël Schut
De COVID-19 pandemie heeft sociale kwesties niet alleen nationaal op de agenda gezet, ook op Europees niveau is er hernieuwde aandacht voor een ‘sociaal Europa’. Het huidige Portugese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie organiseert op 7 en 8 mei de ‘European Social Summit’ in Porto met politiek leiders en sociale partners. Wat ‘sociaal Europa’ betekent, blijft echter onduidelijk. In deze aflevering van Appèl houden we dit ‘sociaal Europa’ dan ook tegen het licht. Te gast zijn Dr. Sonja Bekker, universitair hoofddocent Europees Sociaal Beleid, en Dr. Ferdi De Ville, universitair hoofddocent Europese Politieke Economie.
Te Gast
Dr. Sonja Bekker, universitair hoofddocent Europees Sociaal Beleid.
Dr. Ferdi de Ville, universitair hoofddocent Europese Politieke Economie.
Presentatie:
Daniël Schut
Eén van de kritieken op ons kapitalistische systeem is dat het niet te verenigen zou zijn met onze duurzaamheidsdoelstellingen. De enige manier om onze planeet leefbaar te houden is, volgens deze kritiek, om het kapitalisme te vervangen door iets anders. In zijn boek ‘Duurzaam kapitalisme’ betoogt Willem Schramade dat kapitalisme en duurzaamheid wel degelijk met elkaar te verenigen zijn. Hij introduceert het waardevenster, dat aangeeft waar financiële waarde ten koste gaat van sociale of ecologische waarde. In deze aflevering van Appèl gaan we hier met hem over in gesprek.
Te Gast
Willem Schramade, auteur van ‘Duurzaam Kapitalisme’
Presentatie:
Daniël Schut
Op 1 maart werd ‘Keuzes in Kaart 2022-2025’ gepubliceerd door het Centraal Planbureau, met daarin de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. Wat zit er nu precies achter al dat rekenwerk aan partijprogramma’s en regeerakkoorden? Wat is de invloed van deze doorrekeningen? En is het eigenlijk wel gewenst dat de spreekwoordelijke koopkrachtplaatjes zo’n grote rol krijgen in het politieke debat? In deze aflevering van Appèl gaan wij hierover in gesprek met Pieter Hasekamp en Wimar Bolhuis. Pieter Hasekamp is sinds 1 maart 2020 directeur van het Centraal Planbureau. Wimar Bolhuis is econoom, bestuurskundige en sociaalpsycholoog.
Te Gast
Pieter Hasekamp, directeur Centraal Planbureau.
Wimar Bolhuis, econoom, bestuurskundige en sociaalpsycholoog.
Presentatie:
Daniël Schut
We zitten midden in een wooncrisis. Hoe is deze crisis ontstaan? Wat moet er gebeuren om de woningmarkt rechtvaardiger te maken en hoe komen we uit deze crisis? En wat zou de rol van de overheid hierin moeten zijn? In deze aflevering van Appèl gaan wij hierover in gesprek met Prof. dr. Peter Boelhouwer en Prof. dr. Johan Conijn.
Te Gast
Prof. dr. Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de Technische Universiteit Delft
Prof dr. Johan Conijn, emeritus-hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam
Presentatie:
Daniël Schut
Een bon vivant, een sloddervos, maar ook een van de meest toonaangevende en succesvolle politici van de twintigste eeuw. Hans van Mierlo richtte in 1966 de partij D66 op uit onvrede met het politiek bestel, en zijn naam is nog steeds verbonden aan het wetenschappelijk bureau. Wat dreef hem? Hoe verliep zijn carrière als politicus? En wat kan D66 vandaag de dag nog van hem leren?
In deze aflevering van Appèl gaan wij in gesprek met Daniël Boomsma en Thijs Kleinpaste over de biografie ‘Een wonderbaarlijk politicus’ over Hans van Mierlo van Hubert Smeets. Daniel Boomsma is speechschrijver op een ministerie en daarnaast redactielid van het tijdschrift Idee. Thijs Kleinpaste is auteur en schrijft daarnaast onregelmatig voor De Groene Amsterdammer.
Te Gast
Daniel Boomsma, speechschrijver bij een ministerie.
Thijs Kleinpaste, auteur en schrijver voor De Groene Amsterdammer.
Presentatie:
Daniël Schut
Tegenwoordig lijken steeds meer mensen zichzelf feminist te noemen en wordt er zelfs gesproken van een nieuwe feministische golf. Het draait niet meer alleen om gelijke rechten voor vrouwen en mannen, maar ook om gelijke kansen. Hoe kan dit worden bereikt? En waarom is feminisme in deze tijd nog steeds belangrijk? In deze aflevering van Appèl gaan wij in gesprek met Afke Groen en Laura de Vries, allebei wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting. Samen met Tessa Holzman pleiten zij in ons nieuwe boek ‘Naar een nieuw kabinet van sociale rechtvaardigheid’ voor een feministisch kabinet.
Te Gast
Afke Groen, wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting
Laura de Vries, wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting
Presentatie:
Daniël Schut
In een geglobaliseerde wereld zijn internationale verdragen en afspraken van groot belang. Multilaterale organisaties en handelsverdragen bieden uitkomst bij grensoverschrijdende verschillen en zorgen voor stabiele internationale relaties. Maar deze verdragen en afspraken staan soms op gespannen voet met met nationale rechtssystemen. Want hoe verhoudt het nationaal recht zich tot het internationaal rechtssysteem? En wat gebeurt er bij conflicterende uitspraken? Deze wederzijdse spanning zet in veel landen de rechtsorde onder druk. Steeds meer politici voor meer nationale soevereiniteit, met name op het gebied van rechtspraak.
Wat is de schaduwzijde van dit systeem van internationale verdragen? In hoeverre is er eigenlijk nog sprake van nationale soevereiniteit? En wat is de positie van de Nederlandse rechter wanneer het aankomt op internationale verdragen? In deze aflevering van Appèl gaan wij hierover in gesprek met dr. Catherine Brölmann, associate professor Internationaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam, en Johan Adriaensen, universitair docent Europese Studies aan Maastricht University.
Te Gast
Dr. Catherine Brölmann, associate professor Internationaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam
Johan Adriaensen, universitair docent Europese Studies aan Maastricht University.
Presentatie:
Daniël Schut
De grondwet is bepalend voor de inrichting van de Nederlandse rechtstaat en het politiek bestel. Hierdoor is de grondwet door de jaren heen ook vaak het onderwerp van debat geweest. Maar welke rol speelt de grondwet nou echt in de Nederlandse samenleving? Op welke manieren bepaalt de grondwet onze politieke cultuur? En hoe is het debat omtrent de grondwet door de decennia heen geëvolueerd? Hierover gaan wij vandaag in gesprek met Karin van Leeuwen, universitair docent Europese politieke geschiedenis en coauteur van het in 2020 verschenen boek ‘Over de grondwet gesproken’. Naast Karin van Leeuwen schuift ook Coen Brummer, directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, aan bij deze aflevering.
Te Gast
Dr. Karin van Leeuwen, universitair docent Europese politieke geschiedenis aan Maastricht University. In 2013 publiceerde ze haar proefschrift over Grondwetsherziening en staatsvernieuwing in naoorlogs Nederland en in 2020 kwam het boek ‘Over de grondwet gesproken’ uit, waarin zij samen met twee collega’s de gehele geschiedenis van de Nederlandse Grondwet bespreekt.
Coen Brummer, directeur van de Van Mierlo Stichting.
Presentatie:
Daniël Schut
In deze aflevering van Appèl gaan we in gesprek met Prof. dr. Rianne Letschert. Zij werd in 2016 benoemd tot rector magnificus van de Universiteit Maastricht, en afgelopen september werd zij herbenoemd voor haar tweede termijn. Haar benoeming ‘bleef niet onopgemerkt’, schreef de Trouw afgelopen zomer: zij kwam van een andere universiteit, en was bovendien de jongste rector magnificus van Nederland. In deze aflevering hebben we het over een alternatief systeem van erkenning en waardering in de kennissector, een onderwerp waar Rianne Letschert zich de afgelopen jaren hard voor heeft gemaakt.Prof. dr. Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht en daarvoor hoogleraar internationaal recht en victimologie aan Tilburg University.
Te Gast
Prof. dr. Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht en daarvoor hoogleraar internationaal recht en victimologie aan Tilburg University.
Presentatie:
Daniël Schut
Naast de corona-crisis kende 2020 ook een opleving van het debat over racisme en Lokale overheden proberen burgers steeds vaker te betrekken bij het maken en uitvoeren van beleid door middel van inspraakavonden en burgerpanels. Dit verloopt helaas niet altijd vlekkeloos. Soms leidt burgerparticipatie tot meer ontevredenheid dan instemming. Bovendien kan burgerparticipatie soms ondemocratisch zijn, wanneer inspraakmomenten alleen een homogene groep van betrokken burgers bereiken. Wat gaat er mis bij burgerparticipatie en wat kunnen we hieraan doen? In deze aflevering van Appèl gaan wij hierover in gesprek met Sander van Diepen, D66 gemeenteraadslid in Leiden, en dr. Carola van Eijk, universitair docent Bestuurskunde met als specialisatie coproductie van publieke diensten. Dr. Carola van Eijk is als onafhankelijk onderzoeker van Universiteit Leiden bij deze aflevering aanwezig.
Te Gast
Sander van Diepen, gemeenteraadslid voor D66 in Leiden met de portefeuille stedelijke ontwikkeling.
Dr. Carola van Eijk, universitair docent Bestuurskunde aan Universiteit Leiden met als specialisatie coproductie van publieke diensten.
Presentatie:
Daniël Schut
Naast de corona-crisis kende 2020 ook een opleving van het debat over racisme en discriminatie. De Black Lives Matter beweging vestigde opnieuw de aandacht over hoe we met kleur en gender omgaan binnen de Nederlandse politiek en maatschappij. Deze aflevering te gast: Devika Partiman, sociaal activiste en oprichter van Stichting Stem op een Vrouw. Samen met presentator Daniël Schut gaat ze in gesprek over discriminatie, emancipatie, inclusieve vertegenwoordiging in de politiek, en het belang van rolmodellen.
Te Gast
Devika Partiman, sociaal activiste, consultant over emancipatie en inclusie en oprichter van Stichting Stem op een Vrouw.
Presentatie:
Daniël Schut
In deze bonusaflevering gaat Coen Brummer van de Mr. Hans van Mierlo Stichting in gesprek met Mark Thiessen en Tim Versnel van de Nieuwe Vrije Eeuw, een beweging die het liberalisme nieuw leven in wil blazen. Hoe staat het liberalisme er voor en hoe zorgen we dat in deze eeuw het liberalisme actueel blijft? Waar staat liberalisme nog voor?
Te Gast
Coen Brummer, directeur Mr. Hans van Mierlo Stichting
Mark Thiessen, initiatiefnemer Nieuwe Vrije Eeuw
Tim Versnel, gemeenteraadslid VVD in Rotterdam
De corona-crisis heeft een zware impact gehad op de gehele samenleving en veel economische sectoren, en daarmee ook op de minder besproken sectoren zoals sekswerk. De corona-crisis heeft hiernaast ook blootgelegd dat er binnen deze industrie fundamentele problemen zijn omtrent de rechten van sekswerkers in Nederland. Samen met presentator Daniël Schut gaan Yvette Luhrs, Joep Rottier en Ellen Bijsterbosch het gesprek aan over sekswerk, de rechten van sekswerkers en de impact van de corona-crisis op deze industrie.
Te Gast
Yvette Luhrs, sekswerker, activist en feministisch pornomaker.
Dr. Joep Rottier, onafhankelijk onderzoeker naar o.a. de decriminalisering van sekswerk.
Ellen Bijsterbosch, D66-raadslid in Utrecht.
Presentatie:
Daniël Schut
De morele opdracht van de toenemende transnationalisering
“Nederland kent steeds meer biculturele burgers die met de ene voet in Nederland staan en met de andere in het land waar de wortels van hun ouders liggen. Deze toenemende transnationalisering verdient geen nervositeit, maar een politiek kader dat mensen in staat stelt om hun meervoudige netwerken en identiteiten te benutten voor de Nederlandse samenleving. Daarnaast is een politiek debat nodig over een nieuwe invulling van burgerschap, die recht doet aan het transnationale karakter van de wereld.”
Kiza Magendane en Daniël Schut spreken over Magendanes artikel in de laatste Idee, het blad van de Van Mierlo Stichting. Globalisering en technologie hebben de traditionele band tussen burgerschap en culturele identiteit verbroken. Burgers voelen zich in toenemende mate verbonden met culturen en gemeenschappen over de hele wereld, over landsgrenzen heen. Deze transnationalisering van identiteit zorgt voor nieuwe kansen, bepleit Magendane. Voor een abonnement op Idee, volg deze link.
Te Gast
Kiza Magendane, politicoloog en publicist
Presentatie:
Daniël Schut
D66 is bij uitstek de partij die prat gaat op het vertrouwen in internationale samenwerking en de internationale rechtsorde, maar ook op het geloof in mensen. Op dit onderwerp schuurt het: is ons leger er om alleen maar vredes- en humanitaire missies uit te voeren, of accepteren we ook dat er een grens is waarbij we direct missies uitvoeren ‘in het hoogste geweldsspectrum’? Of moeten we op lange termijn wellicht accepteren dat Nederland militair uiteindelijk onbeduidend is, en dus beter zijn veiligheid kan garanderen door verbintenissen met andere landen aan te gaan.
In deze podcast onderzoeken we dit ongemak dat de Nederlandse militaire identiteit omgeeft, en kijken daarbij ook hoe de overheid verantwoording draagt voor haar defensiepersoneel: zij zijn uiteindelijk de mensen die in levende lijve ondervinden hoe dit Nederlandse ideaal en de harde realiteit kunnen botsen.
Te Gast
dr. Tine Molendijk, Universitair Docent aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) en als onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen
dr. Christ Klep, Militair Historicus.
Presentatie:
Daniël Schut
Duits voorzitterschap en visie op de EU
Duitsland is in de tweede helft van 2020 de voorzitter van de Europese Unie. Wat kunnen we verwachten van dit voorzitterschap? D66 is een pro-Europese partij, maar wat houdt deze pro-Europese houding in? In dit gesprek duiken we in de Europese agenda van de komende tijd en de visie van D66 op Europa.
Te gast:
Dr. Afke Groen, wetenschappelijk medewerker van de van Mierlo Stichting
Dr. Hanco Jürgens, Wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut.
Presentatie:
Daniël Schut
Soevereiniteit & Big Tech
Marleen Stikker: “Er zijn partijen die niet in gesprek willen met onze soevereine overheid, maar die wel grote invloed hebben op onze levens.”
Door de coronacrisis kijken overheden naar grote tech-bedrijven. De dreiging van toenemende surveillance hangt in de lucht.
Te gast:
Marleen Stikker, directeur & oprichter van Waag, auteur van ‘Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren)’.
Daniël Schut, podcast-presentator.
Technologie in tijden van crisis
De huidige Corona-crisis brengt het debat over tech en surveillance in een stroomversnelling. Ook in Nederland wil het kabinet een app invoeren in een poging verdere verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Wat zijn de gevolgen van deze datahonger van bedrijven en overheden en waar liggen de mogelijkheden en gevaren?
Te gast:
Marietje Schaake, directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van Standford en oud-Europarlementariër voor D66.
Daniël Schut, podcast-presentator.
Wat is kansengelijkheid?
Te gast is gezondheidseconoom Xander Koolman over kansenongelijkheid in Nederland. Presentator Daniel Schut gaat met Koolman in gesprek over verschillen in het onderwijs en de gezondheidszorg. Hoeveel verschil is gerechtvaardigd als we het hebben over de sociaal-economische ladder en welke rol hebben ouders in het bepalen van het latere leven van hun kinderen? Let op: dit gesprek is opgenomen op 5 maart 2020, voor de huidige coronamaatregelen werden ingesteld.
Aan tafel:
Xander Koolman, gezondheidseconoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Daniël Schut, podcast-presentator.
Iedere burger wordt geacht de wet te kennen, maar zijn we ook echt betrokken bij de wet? Is de toegang tot het recht wel goed geregeld in ons land? Afgelopen september werd er geprotesteerd over de rechtsbijstand. In deze podcast zal het gaan over onder andere rechtshulp en lekenrechtspraak.
Aan tafel:
Marijke Malsch, hoogleraar Empirical Legal Studies
Mies Westerveld, hoogleraar Toegang tot Recht
Bernard de Leest, lid van de Algemene Raad van de Orde van Advocaten
Daniël Schut, podcast-presentator.
D66 bestond in 2016 vijftig jaar en Daniël Boomsma schreef toen het boek ‘De keuze van D66’. In deze podcast zal Daniël Boomsma een overzicht geven van de partijgeschiedenis, van de radicale ideeën van Van Mierlo tot de huidige partij. Aan bod komen onder andere de roep om een districtenstelsel en een gekozen premier.
Aan tafel:
Daniël Boomsma, auteur van De keuze van D66.
Interviewer:
Daniël Schut, podcast-presentator en eigenaar AD REM
De kosten van de zorg zijn al jaren onderwerp van discussie in de politiek. In deze aflevering gaan we het hebben over de kosten van de zorg met Michiel Verkoulen, oud-bestuurslid van D66 maar tegenwoordig werkzaam als adviseur voor de zorgsector, en Bram Wouterse, Universitair Docent Health Economics aan de Erasmus Universiteit. Tijdens het gesprek zal het onder andere gaan over de definitie van zorgkosten en de vraag of we zorg wel kunnen zien als een zaak van kosten en baten.
Aan tafel:
Michiel Verkoulen, oud-bestuurslid D66 en adviseur in de zorg
Bram Wouterse, Universitair Docent Health Economics aan de Erasmus Universiteit
Interviewer:
Daniël Schut, podcast-presentator en eigenaar AD REM
We staan er niet bij stil dat de democratie meer behelst dan het houden van verkiezingen en het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Onder onze politiek liggen een tal van ideeën, concepten en aannames. Van het idee dat de vrijheid van meningsuiting onbegrensd zou zijn, tot de gedachte dat zoveel mogelijk stemmen goed voor ons zouden zijn.
In deze aflevering gaan we het hebben over onze gedeelde publieke sfeer. De maatschappelijke ruimte waarin we politieke ideeën bespreken, soms felle debatten voeren, kiezen en stemmen. Dit bespreken wij vandaag met een speciale gast: Daan Roovers! Daan Roovers is publieksfilosoof en draagt sinds 2019 de eretitel Denker des Vaderlands.
Aan tafel:
Daan Roovers, voormalig hoofdredacteur Filosoof Magazine, publieksfilosoof en Denker Des Vaderlands
Interviewer:
Coen Brummer, directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting
Vandaag de dag is het sociaal-liberalisme een brede politieke stroming met veel maatschappelijke invloed. Niet alleen D66 noemt zich sociaal-liberaal, maar ook Femke Halsema en Mark Rutte hebben opzichtig geflirt met het etiket.
De Van Mierlo Stichting publiceert vandaag een nieuw boek: De canon van het sociaal-liberalisme. Hierin wordt voor het eerst de rijke geschiedenis van deze stroming beschreven. Vandaag zitten wij aan tafel met een aantal auteurs die een bijdrage hebben geleverd aan De canon van het sociaal-liberalisme. Met Joost Sneller, Tonko van Leeuwen, Marthe van Hesselmans, Susanne Dallinga, Vincent Hoffmans en Coen Brummer.
Aan tafel:
Joost Sneller, Tweede Kamerlid, D66
Tonko van Leeuwen, Management Trainee, Belastingsdienst
Marthe Hesselmans, Senior Onderzoeker, Mr. Hans van Mierlo Stichting
Susanne Dallinga, Secretaris Permanente Programmacommissie, Mr. Hans van Mierlo Stichting
Vincent Hoffmans, Medewerker Kennis & Gedachtegoed, Mr. Hans van Mierlo Stichting
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Mr. Hans van Mierlo Stichting
Vandaag zou de naamgever van het wetenschappelijk bureau jarig zijn geweest: Hans van Mierlo, ofwel H.A.F.M.O. In politieke kringen behoeft hij nauwelijks introductie. Hij was de belangrijkste oprichter en lange tijd hét gezicht van D66, onder meer in het iconische reclamespotje van die partij uit 1967. Wat is zijn erfenis geweest voor de Nederlandse politiek en D66 in het bijzonder?
Aan tafel:
Hubert Smeets, journalist, historicus en biograaf van Hans van Mierlo
Daniël Boomsma, wetenschappelijk medewerker Mr. Hans van Mierlo Stichting
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Mr. Hans van Mierlo Stichting
D66 wordt wel eens een pragmatische partij genoemd. Maar wat is pragmatisme eigenlijk? Welke consequenties heeft het aanvaarden van pragmatisme voor het politiek denken? En hoe kunnen antwoorden op deze vragen van betekenis zijn in het hedendaagse politieke debat? Die vragen behandelen we aan de hand van het denken van één van de grondleggers van het pragmatisme: de filosoof en uitgesproken pragmatist Richard Rorty geboren in 1931 en overleden in 2007.
Aan tafel:
Bert van den Brink, decaan van de University College Roosevelt en professor politieke en sociale filosofie aan de Universiteit Utrecht
Victor Gijsbers, Universitair Docent aan de Universiteit Leiden
Dirk-Jan van Vliet, medewerker van de Mr. Hans van Mierlo Stichting
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Mr. Hans van Mierlo Stichting
Robots zijn slimmer dan wij, sterker dan wij en voor je het weet stelen ze onze banen en nog veel erger: onze autonomie. Het is maar een greep uit de doemscenario’s die voorbij komen. Maar wat is waar? Is er nog zoiets als een arbeidsmarkt in de toekomst en wat is de rol van de overheid om dit alles in goede banen te leiden?
Aan tafel:
Gu van Rhijn, TNO
Bennie Mols, wetenschapsjournalist
Susanne Dallinga, Van Mierlo Stichting
Coen Brummer, Directeur Van Mierlo Stichting
Redactie: Dirk-Jan van Vliet
Vandaag is de verjaardag van de grote Britse filosoof John Stuart Mill. Had de oude denker nog geleefd, dan zou hij vandaag 213 jaar zijn geworden. Welke momenten waren bepalend voor Mill’s leven en denken? Wat maakte hem één van de grote liberalen van de negentiende eeuw? En kunnen we nog inspiratie uit zijn werk putten?
Aan tafel:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
Daniël Boomsma, wetenschappelijk medewerker Van Mierlo Stichting
Redactie: Teun van den Maagdenberg
Ondanks stijgende welvaart, dalende criminaliteit en een hogere levensverwachting voelt een deel van de mensen in Nederland zich niet rijker, veiliger of beter over hun eigen toekomst. Hoe is dit verschil te verklaren? Wat is de oorzaak van dit paradoxale wantrouwen? We gaan in gesprek over vooruitgangsdenken en doemdenken.
Aan tafel:
Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof en auteur van het boek ‘Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat’.
Hidde Boersma, gepromoveerd microbioloog, wetenschapsjournalist en schrijver.
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
Redactie: Vincent Hoffmans en Teun van den Maagdenberg
Om Nederland gezonder en gelukkiger te maken, lanceerde de overheid vorig jaar het Nationaal Preventieakkoord. Hierin staan afspraken en maatregelen om roken, drankgebruik en obesitas tegen te gaan. Met nieuwe wetenschappelijke kennis kan de burger beter gestuurd worden naar een gezonder leven. Gaat de overheid te ver, of niet ver genoeg? In deze podcast onderzoeken we gedragsbeïnvloeding door de overheid.
Aan tafel:
Denise de Ridder, hoogleraar Gezondheids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht.
Joel Anderson, universitair hoofddocent filosofie aan de Universiteit Utrecht.
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
Redactie: Teun van den Maagdenberg en Laura Spoelman
Wie de afgelopen tijd de kranten en opiniebladen opensloeg, kon niet om het woord ‘burgerschap’ heen. Maar wat is burgerschap precies? Wat is voor sociaal-liberalen burgerschap? En is die sociaal-liberale visie op burgerschap terug te zien in het regeerakkoord?
Aan tafel:
Willemijn Rinnooy Kan, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam (niet aan een partij verbonden), waar ze onderzoekt doet naar de implicaties en grenzen van scholen als oefenterrein voor burgerschap.
Daniël Boomsma, wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting Daniël Boomsma, die onderzoek doet naar burgerschap waarvan het resultaat binnenkort in essayvorm wordt gepubliceerd.
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
De Vrijzinnig-Democratische Bond was een partij uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Progressief, vooruitstrevend, en volgens sommigen een vroege voorloper van het huidige D66. Wat kunnen we leren van deze club van democratische vernieuwers en wat is dan precies hun waarde voor ons, vandaag?
Aan tafel:
Meine Henk Klijnsma. Gepromoveerd op het vuistdikke proefschrift Om de democratie. De geschiedenis van de Vrijzinnig-Democratische Bond 1901-1946 en in het dagelijks leven werkzaam op het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Dick Pels, voorheen hoofd van de links-liberale denktank de Waterland Stichting en ook oud-directeur van De Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
Is onze democratie in crisis? In deze aflevering praten we over het rapport van de staatscommissie Parlementair Stelsel en over het stevige internationale debat dat gaande is over de vraag hoe breed de steun voor onze liberale democratie nu precies is.
Aan tafel:
Carinne Elion, universitair docent aan de Erasmus Universiteit en gepromoveerd op een proefschrift over de geloofwaardigheid van rechtsstaat en democratie. Tevens D66-raadslid in Bergen op Zoom.
Tom van der Meer, hoogleraar politicologie aan de UvA, auteur van het boek ‘Niet de kiezer is gek’ en lid van de staatscommissie Parlementair Stelsel.
Interviewer:
Coen Brummer, directeur Van Mierlo Stichting
Genoten van deze podcasts?
Heeft u genoten van deze podcasts? Om deze podcasts én onze andere activiteiten mogelijk te maken, kunnen we uw giften goed gebruiken! Klik op onderstaande button, of klik hier voor meer informatie over doneren aan de Mr. Hans van Mierlo Stichting.
Op zoek naar verdieping?
Elk kwartaal verdieping? Overweeg dan een abonnement op tijdschrift idee. Idee is het tijdschrift voor het sociaal-liberalisme van de Mr. Hans van Mierlo Stichting dat vier keer per jaar uitkomt.
Vier keer per jaar
Hét tijdschrift van sociaal-liberalisme
Digitaal abonnement mogelijk
Bedankt voor je inschrijving.
Vanaf nu ontvang je onze nieuwsbrief. Op zoek naar verdieping en verbreding van het sociaal-liberalisme? Neem dan nu een abonnement op Idee, hét tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlo stichting.
