Liberalisme in crisis

Onze nieuwste Idee staat in het teken van Liberalisme in crisis. Kan het liberalisme nog wel antwoord geven op de grote vragen van deze tijd? Als liberalen dat willen, zouden ze zich om te beginnen beter bewust moeten zijn van de macht van grote bedrijven en andere private actoren, stellen zowel de Amerikaanse schrijver Sam Adler-Bell als de Duitse hoogleraar Lisa Herzog in gesprek met Idee. Immers, als ze de machten die zich niets aantrekken van de rechten en vrijheden van mensen, hun gang laten gaan, kunnen liberalen niet waarmaken wat ze beloven.

Op basis van welke waarden, principes of deugden zou het liberalisme zich moeten herijken? De auteurs in deze editie van Idee laten zich inspireren door verschillende tradities, filosofieën en vormen van kennis. De grootste gemene deler? Liberalen zouden zich niet alleen moeten bezinnen op de huidige stand van zaken, maar ook een nieuwe, betere richting moeten kiezen. In die zin bevindt het liberalisme zich in een crisis in de oorspronkelijke Griekse betekenis van de term: op een beslissend punt, op een moment van de waarheid, op een moment waarop verandering komt – ten goede of ten kwade.

Op deze pagina vind je een aantal uitgelichte artikelen. Wil je de rest van de artikelen uit deze Idee ook lezen? Neem dan een abonnement op Idee.

Woord vooraf

Het liberalisme ligt onder vuur
Afke Groen

Interview met Samuel Adler-Bell

‘Solidariteit is een nogal ongeloofwaardig begrip als je het niet zelf hebt ervaren’
Door Afke Groen en Anne-Lotte Mason

Artikel door Daniel Mügge

De morele leegte van het liberalisme
Door Daniel Mügge

Artikel door Martijn Visser

De vergeten less van Judith Shklar over leed, angst en onrecht
Door Martijn Visser

Open Podium: Interview met Zeynep Pamuk

De rol van wetenschap in een democratie
Door Dirk-Jan van Vliet en Milan Assies

Open Podium: Big Tech

De psychische en planetaire pijn achter onze tijdlijn
Door Laura de Vries