Meedoen aan de Utrechtse Masterclass?

Beeld: D66

Ben jij benieuwd naar D66, maar weet je niet precies wat het D66-gedachtegoed inhoudt? Wil je meer over D66 als vereniging, de lokale afdeling in Utrecht en de politiek in de gemeenteraad weten? En wil je in gesprek met een volksvertegenwoordiger, het wetenschappelijk bureau en het bestuur? Dan is de D66 Masterclass iets voor jou!

D66 Masterclass: de democratie van de toekomst

‘Democratie is de slechtste regeringsvorm, behalve als je naar alle andere vormen kijkt die men van tijd tot tijd heeft uitgeprobeerd.’ Dat zei de beroemde Britse premier Winston Churchill over democratie, toen hij tijdens een speech in het Britse parlement zijn verkiezingsnederlaag van 1947 moest accepteren.

Het beeld dat de Churchill over democratie schetst lijkt erg pessimistisch. Een democratie is inderdaad niet perfect – het democratische debat zal altijd winnaars én verliezers kennen. En winnaars zullen compromissen moeten sluiten. Maar juist die ontevredenheid dwingt tot verandering, tot verbetering, tot blijvende vernieuwing. Een democratie is dus nooit af, en juist daarin zit haar kracht. Zelfs Churchill, hoe teleurgesteld hij ook was, erkende dat het handelen van de overheid op de een of andere manier door het volk moest worden vormgegeven, gestuurd en gecontroleerd.

Tijdens de aankomende Masterclass van D66 Utrecht gaan we aan de slag met democratische vernieuwing. Wat is democratie? Waar liggen de verbeterkansen? En hoe ziet de democratie van de toekomst eruit? Hoe moeten we democratie blijven veranderen, als we willen dat ook in de toekomst de macht bij het volk blijft? Voor D66 is democratische vernieuwing een belangrijk thema. Deze vragen zijn daarom niet alleen een goed discussieonderwerp; ze laten je ook kennismaken met de ideologie van D66

Data en programma

De D66 Masterclass: de democratie van de toekomst is verplaatst naar het najaar van 2022. De data worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. Het programma bestaat in ieder geval uit drie afzonderlijke bijeenkomsten.

  • Bijeenkomst 1 gaat over de ideologie van D66, democratie en democratische vernieuwing in het algemeen. Tweede Kamerlid Joost Sneller, en Dirk-Jan van Vliet en Martijn Visser van de Mr. Hans van Mierlo-stichting zullen je er alles over vertellen.
  • Tijdens bijeenkomst 2 verkennen we digitale manieren om de democratie naar de 21ste eeuw te brengen. Tijdens deze bijeenkomst komen de initiatiefnemers van de Swipocratie je alles over hun project vertellen.
  • En tijdens bijeenkomst 3 bekijken we de mogelijkheden om op lokaal niveau democratie een plek te geven. Berdien van der Wilt, Gemeenteraadslid voor D66, en leden van de Utrechtse Werkgroep Democratie gaan je vertellen over burgerraden als manier om burgers meer bij de besluitvorming op lokaal niveau te betrekken.

Informatie over precieze tijden en locaties ontvang je na inschrijving. Hoe dan ook vinden de Masterclasses op locatie in Utrecht plaats. Het is daarom niet mogelijk om de bijeenkomsten digitaal te volgen. We houden ons bovendien aan alle geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus.

Voor wie?

Iedereen mag aan deze masterclass deelnemen. Wil je D66 beter leren kennen? Ben je (nieuw) lid, en wil je (weer) actief worden? Of twijfel je nog tussen enkele partijen? In alle gevallen ben je van harte welkom. We vragen je wel om een deelnemersbijdrage van €33,- te betalen zodat wij alle kosten kunnen dekken. We willen ook graag weten waarom je gemotiveerd bent om mee te doen. Er is plek voor maximaal 25 personen.

Mocht de bijdrage van €33,- een te hoog bedrag voor je zijn, en wil je toch graag deelnemen? Vul dan het onderstaande formulier in, maar stuur gelijktijdig een mail naar Robert Landheer, de penningmeester van D66 Utrecht ([email protected]). Dan komen we tot een passende oplossing.

Aanmelden en meer informatie

Aanmelden is hieronder mogelijk. Heb je vragen? Mail dan naar [email protected], en we proberen je mail binnen enkele werkdagen te beantwoorden.