Vandaag in de Utrechtse gemeenteraadsvergadering werd het aanvalsplan Voorbereidend Middelbaar Beroeps-onderwijs (VMBO) besproken. D66 uitte kritiek op het plan van het college.
Fractievoorzitter Gerda Oskam: “De problemen van het VMBO in Utrecht zijn groot. De analyse van het college delen we: te weinig kwaliteit, slechte huisvesting, slecht imago. De bedoeling is om de VMBO kwalitatief te verbeteren en een goede VMBO in Utrecht mogelijk te maken.
VMBO-leerlingen zouden ook leercarrière moeten kunnen maken in Utrecht. Dat kan door een goede samenwerking tussen VMBO en MBO, tussen VMBO en HAVO/VWO, enz. En uiteraard een goede samenwerking tussen VMBO en bedrijfsleven. Daar is een nog een wereld van verschil in te maken.
Het college wil echter 2 minder presterende VMBO’s, het Centraal College en het Vader Rijn College laten fuseren en trekt voor de verbetering van de huisvesting van het nieuwe Vader Rijn College maar liefst 7.7 miljoen euro uit. Dat geld had in vele andere zaken gestopt kunnen worden, met name in de kwaliteitsslag van de vele gemotiveerde docenten aan de huidige VMBO’s.
Een fusie op zich, verbetert de kwaliteit niet. Zie bijvoorbeeld de samenvoeging van het College Blauwkapel en het College De Klop tot het nieuwe Gerrit Rietveldcollege of eerder de samenvoeging van het Thorbeckecollege en het OSG tot het Niels Stensencollege. Het geïnvesteerde bedrag van 7,7 miljoen komt bovendien grotendeels uit het niet bouwen van een VMBO in Leidsche Rijn. Per saldo komt er dus ook nog eens minder onderwijsaanbod in Utrecht.
Uiteraard waren we wel blij met de nieuwe huisvesting van de Maliebaanschool en van het Stedelijk Gymnasium. Maar alles bij elkaar genomen vonden we de investering niet opwegen tegen de door velen ongewenste samenvoeging van de 2 VMBO’s zonder een perspectief van meer succes.”
Hieronder vindt u een aantal korte punten over Aanvalsplan VMBO, die de visie van D66 samenvatten:
– Het aantal verwijzingen naar het VMBO is gedaald omdat kinderen beter scoren, maar het probleem is de grote leegloop naar de regiogemeenten. Het resultaat is nu dat 2 scholen fuseren (inderdaad beslissing schoolbesturen), en dat er geen VMBO meer is in Oost. Dat betreuren wij.
Er is dus geen spreiding over de stad, er is geen plan hoe het college “witte” (“grijze”) vlucht zou moeten stoppen en Utrechtse kinderen terug naar Utrecht moeten halen: stratego convenant mislukt, nieuw regio masterplan onduidelijk.
– Wij zijn ongelukkig met communicatie richting docenten en leerlingen (voor de zomer toen bekend werd wat de fusie betekende) en we vinden het vooral een re-actief plan geen innovatief plan.
– Wij vinden het belangrijk dat er vooral leercarrièremogelijkheden zijn bijvoorbeeld VMBO en MBO, ROC / HAVO. Hiervoor is de samenwerking tussen alle scholen een belangrijke voorwaarde voor D66.
– D66 is blij met oplossing voor USG en Maliebaanschool
– Wij begrijpen dat er vanwege de leerlingenprognoses nu geen 2e VMBO school in Leidsche Rijn nodig is (geld voor 3e blijft gereserveerd), maar onze zorg dat er te weinig geld over blijft voor scholen in Leidsche Rijn: nu 3.5 miljoen (eerst 12.7 miljoen gereserveerd voor Limes).
VMBO verdient beter aanvalsplan.
Minder onderwijsaanbod is ongewenst.