Utrechtse raadsfracties luiden noodklok voor de tweede golf.

Utrecht staat er niet goed voor als het gaat over het aantal coronabesmettingen. Net als in andere plaatsen in Nederland dreigt het weer helemaal mis te gaan. De fracties van D66 en de PvdA roepen dan ook op tot een raadsdebat om extra maatregelen te bespreken. Fractievoorzitter Jony Ferket: “De Utrechtse GGD is alarmerend: als het zo doorgaat zitten we in een serieuze tweede golf. Het aantal besmettingen is in Utrecht afgelopen week bijna verdubbeld!”

Tijd voor actie

Fractievoorzitters Rick van der Zweth (PvdA) en Jony Ferket nemen daarom het initiatief en vragen, gesteund door alle fracties in de gemeenteraad, een debat aan. Jony Ferket: “Het gaat ons allemaal te langzaam. De urgentie wordt wel uitgesproken, maar er wordt in onze ogen niet voldoende naar gehandeld.” D66 wil allereerst heldere communicatie. Hier vroeg de gemeenteraad al eerder om in de aangenomen motie ‘Vermijd drukte’. D66 wil nogmaals oproepen tot een duidelijke campagne waar urgentie uit blijkt en alle maatregelen voor de stad bij elkaar vindbaar zijn in begrijpelijke taal en beschrijvende afbeeldingen. Als we nu handelen kunnen we een te snelle piek en een lockdown hopelijk voorkomen.

Veilige openbare ruimte

Het is op veel plaatsen te druk in Utrecht. Vooral op zaterdagen komen te veel mensen bij elkaar. Meer eenrichtingsverkeer en slimme looproutes zijn nodig om mensen nog meer ruimte te geven. We zullen mensen echt moeten verleiden andere keuzes te maken. Ook wil de fractie van D66 dat op meer plekken pompjes met desinfecterende gel komen te staan. Bovendien moeten we afspraken maken met de horeca, culturele partners en verenigingen over hoe we veilig op verschillende plekken in de stad samen kunnen komen. We zullen de handen ineen moeten slaan om corona te overwinnen.

Openingstijden gemeente Utrecht

Met slimme openingstijden van het stadskantoor en andere gemeentelijke locaties kunnen bezoekers veilig en zoveel mogelijk gespreid komen. De fractie van D66 wil weten of we in meer (gemeentelijke) gebouwen met venstertijden kunnen werken voor risicogroepen. Zo beschermen we ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.

Het aantal positieve tests per week is veel te hoog om nog op de huidige manier door te gaan (zie de grafiek hieronder). De positieve testresultaten stijgen in Utrecht enorm hard. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de ziekenhuisbezetting en de reguliere zorg. Jony Ferket: “Dit kan zo niet langer. We vragen veel van de samenleving en dat gaat echt hartstikke goed, maar we kijken nu ook naar onze bestuurders of we niet meer kunnen doen het tij te keren.”