Utrecht veranderT.

D66 behaalde een enorme verkiezingswinst in maart 2010 met de slogan Anders. Ja, D66! Nu kunnen we zeggen: Utrecht Verandert, maar Utrecht is nog niet voldoende veranderd. We zijn er nog niet, maar de andere weg is ingeslagen. Met deze woorden begon fractievoorzitter Gerda Oskam haar inbreng aan de raadsbehandeling van de Voorjaarsnota 2011.

Er wordt fors bezuinigd in Utrecht, waaronder 30 miljoen op de eigen organisatie. De tarieven van de lokale heffingen voor inwoners en ondernemers in Utrecht blijven echter gelijk. Investeringen in duurzaamheid, onderwijshuisvesting, wonen, cultuur en zorg worden doorgezet. En belangrijker nog, dit College bezuinigt niet op diegenen die niet mee kunnen komen in onze krachtige Utrechtse samenleving.

Financiën

Voor D66 is de enige echte manier van correcte verantwoording naar inwoners transparantie in de uitgaven van de gemeente. De fractie is dan ook blij dat er meer duidelijkheid komt over verschafte subsidies en de financiële huishouding van de gemeente inzichtelijker wordt. Financieel verantwoord besturen betekent ook dat risico’s beter en tijdiger in kaart worden gebracht. Wethouder De Rijk zal op verzoek van D66 dan ook één ambtelijk verantwoordelijke aanstellen voor risicomanagement.

Ruimtelijke Ordening

D66 is erg tevreden met het Dynamisch Stedelijk Masterplan, dit kan een goede basis vormen voor de nieuwe nota grondbeleid. In januari 2012 moet er wat betreft de fractie een nieuwe vastgoedorganisatie zijn. Studentenhuisvesting is voor D66 een essentiële voorwaarde voor een duurzame economische ontwikkeling van Utrecht. Daarom zal er kort na de zomer een hierover expertmeeting worden gehouden.

Onderwijs, Economie en Sociale Zaken

D66 is verheugd dat in Utrecht niet wordt bezuinigd op Onderwijs, maar juist extra wordt geïnvesteerd in het binnenklimaat van scholen, het probleem met de buitenschoolse opvang vrijwel is opgelost en dat er wordt geïnvesteerd in de brede scholen in Overvecht. Het feit dat het aantal lokalen in Leidsche Rijn niet voldoende is en onevenwichtig is verspreid, is D66 echter nog altijd een doorn in het oog. Wat D66 betreft moet er nog veel veranderen op Economische Zaken. Oskam riep, in navolging van het Utrechts bedrijfsleven, wethouder De Rijk op om in de nieuwe organisatie van VIA B Economische Zaken een prominente rol te geven.

De onzekerheden op Sociale Zaken door verwachte tekorten en decentratlisatie van de AWBZ en onduidelijkheid over de voorgestelde Wet Werken naar Vermogen, baren D66 zorgen. De fractie is blij dat wethouder Everhardt heeft toegezegd dat er financiële middelen blijven voor de zorgtaken voortvloeiend uit de AWBZ. Daarnaast heeft D66 wethouder Den Besten gevraagd het samenhangend beleid zo snel mogelijk naar de raad te sturen.
 “Utrecht verandert. Met een T. Veel is ten goede aan het veranderen. Maar we zijn er nog lang niet. Er zijn ook zaken die we sneller moeten veranderen om van Utrecht een economisch sterke, sociale stad te houden. Daartoe zullen er onvermijdelijk pijnlijke maatregelen moeten worden genomen. Juist dit college, met deze progressieve samenstelling, zou deze maatregelen op een open, verantwoorde en voortvarende wijze kunnen en moeten nemen”, aldus Oskam.