Utrecht erfpachtvrij!

De gemeente Utrecht moet woningbezitters die de grond onder hun huis eeuwigdurend pachten, die grond “om niet” te koop aanbieden. De constructie waarbij de gemeente eigenaar is van de grond onder koopwoningen sluit niet meer aan bij deze tijd. D66-raadslid Lars Roodenburg: “Als je de grond onder je huis in erfpacht hebt, zitten daar veel meer voorwaarden aan verbonden dan wanneer het je eigen bezit is. Deze voorwaarden belemmeren de woningbezitter bij de financiering en verkoop van zijn woning. Het voorstel dat we vandaag hebben aangenomen, geeft woningbezitters de vrijheid om te kiezen.”

Gelijkheid

Het afschaffen van erfpacht is een grote wens die D66 vorig jaar op liet nemen in het coalitieakkoord. Daarin is ook vastgelegd dat de gemeente erfpachters van woningen in de gelegenheid stelt om hun erfpachtrecht om te zetten naar vol eigendom. Bij de omzetting van erfpachtrechten worden uitsluitend die bepalingen opgelegd of in stand gehouden die ook zouden worden opgelegd als de gemeente het perceel in eigendom zou leveren voor nieuwbouw. Lars Roodenburg: “Huiseigenaren kunnen de grond onder hun huis voor niets kopen van de gemeente. Ze krijgen de grond dan in vol eigendom. Hiermee krijgen zij dezelfde positie als degenen die sinds januari van dit jaar de grond gelijk in volle eigendom hebben verkregen. D66 hecht aan het gelijkheidsbeginsel.”

Keuzevrijheid

Woningbezitters kunnen door de mogelijkheid om het recht van erfpacht om te zetten in vol eigendom hun woning zonder belemmeringen verkopen. Erfpacht is nodeloos ingewikkeld en kan potentiele kopers afschrikken, zeker als zij de keuze hebben tussen het kopen van een woning met erfpacht of zonder. Roodenburg: “Erfpachtregels werken belemmerend bij het verkrijgen van een hypotheek en bij de verkoop van het huis. De eigenaar kan nu beslissen om zijn huis ook zonder erfpacht te verkopen. Dat is goed nieuws en zo kan de Utrechtse woningmarkt ook weer concurreren met andere erfpachtvrije gemeenten!”

Van erfpacht naar eigendom

Vanaf januari geeft de gemeente geen grond voor woningen meer uit in erfpacht. Er zijn echter nog vele bestaande woningen die nog op grond staan die in erfpacht is uitgegeven. In het coalitieakkoord is afgesproken dat Utrecht haar inwoners de mogelijkheid gaat geven om ook de grond onder hun woning in volle eigendom te verkrijgen. Vandaag is dit besluit door de gemeenteraad genomen. De laatste stap om Utrecht erfpachtvrij te maken voor woningbezitters.

Op verzoek van D66 gaat de gemeente ook pro-actief meewerken aan het doorhalen van andere zakelijke rechten (erfdienstbaarheden) die nu nog wel op het recht van erfpacht rusten, maar feitelijk niet meer nodig zijn. In het verleden zijn er veel zogenaamde erfdienstbaarheden op percelen grond gevestigd omdat  eigenaren bijvoorbeeld de kabels en leidingen van nutsbedrijven op hun grond moesten accepteren. In de praktijk blijken op veel van de percelen die in erfpacht zijn uitgegeven die kabels en leidingen helemaal niet onder de grond te lopen. Deze erfdienstbaarheden zijn dus overbodig.