Utrecht dankzij D66 internationale Shelter City.

Dankzij een voorstel van D66 gaat de gemeente in Utrecht tijdelijke opvang bieden aan internationale mensenrechtenverdedigers. Het college heeft het voorstel van D66-raadslid Anne Marijke Podt omarmd en sluit Utrecht in maart aan bij het internationale Shelter City initiatief. Podt: “Eerder riep de VN Utrecht al uit tot eerste mensenrechtenstad van Nederland. Utrecht is een open, tolerante en vrije stad. Het Shelter City initiatief sluit daar goed op aan!”

Internationale mensenrechtenverdedigers

Het voorstel houdt in dat internationale mensenrechtenverdedigers voor een periode van drie maanden in Utrecht weer op adem kunnen komen, trainingen kunnen volgen en vervolgens hun waardevolle werk weer voort kunnen zetten in eigen land. Podt: “Shelter Cities hebben zich al bewezen in Den Haag, Middelburg en Nijmegen. Mensenrechtenverdedigers worden er veilig opgevangen en inspireren hun tijdelijke stadsgenoten met lezingen, trainingen en kennisuitwisseling. Utrecht houdt op deze manier haar stadspoorten open.”

Samenwerking

Naast Den Haag, Middelburg en Nijmegen wordt Utrecht de vierde Shelter City in Nederland. Nadat de gemeenteraad vorig jaar het voorstel van D66 brede steun verleende, heeft het college de gemeenteraad woensdag geïnformeerd over de manier waarop het project in Utrecht wordt uitgevoerd. Het Utrechtse initiatief is een samenwerking tussen de gemeente, het ministerie, woningbouwcorporatie Mitros, de Universiteit Utrecht en de ngo’s Peace Brigades International, UAF en Justitia et Pax. Vanaf maart worden de eerste mensenrechterverdedigers verwacht. Podt: “Het is fantastisch dat alle betrokken partners in de stad hierin enthousiast samenwerken. Utrecht maken we samen! Wij zijn blij dat de raad en het college dit voorstel van D66 hebben omarmd!”