Thuiskomen op zondag met bloemkolen en aardbeienyogurt.

In het collegeprogramma is vastgelegd dat het aantal supermarkten met zondagopenstelling vergroot zal worden. Het college van B en W heeft de mogelijkheden onderzocht en stuitte op veel nadelen, hierop is een nieuw voorstel naar de raad gestuurd. Hierin worden de mogelijkheden van het ‘Deventer model’ omschreven.

D66 is zeer tevreden over dit creatieve, probleemoplossend en doortastend plan. Het voorstel doet precies wat het moet doen, namelijk de overlastgevende drukte oplossen rond het zeer beperkte aantal supermarkten dat nu open mag, zonder er een koopzondag van te maken. D66 is voorstander van koopzondagen maar wil de uitslag van het referendum respecteren, dit voorstel tast die uitslag niet aan.

Daarnaast vindt D66 het plan ook eerlijk. Er bestaat een begrijpelijke vrees dat de kleinere en meer gespecialiseerde winkels niet kunnen concurreren met grote supermarkten. In de huidige situatie kunnen enkele supermarkten op zondag de omzet verkopen, die de kleinere winkel anders op zaterdag of maandag verkocht had. In de nieuwe opzet is er sprake van een eerlijker vertrekpunt. De ondernemer die niet op zondag open wil of kan, is bovendien niet uitgespeeld. Er zijn meer ‘P’s in de marketingmix dan alleen de P van plaats.

De vrees voor een koopzondagsfeer in de binnenstad is onterecht. Drie op de vijfentwintig winkels in de binnenstad zou maximaal open kunnen op grond van hun inschrijving als levensmiddelenwinkel bij de kamer van koophandel. D66-raadslid Arjan Kleuver:”Je gaat niet funshoppen in een binnenstad waarin 85% van de winkels dicht is en thuiskomen met twee bloemkolen en een pak aarbeienyoghurt.”
Dit plan heeft daarnaast ook milieuvoordelen. Op dit moment rijden mensen op zondag naar een supermarkt in een andere wijk. Ook hoeven levensmiddelenwinkels de bederfelijke koopwaar niet te vernietigen doordat ze op zondag open kunnen. Beide situaties zullen zich minder vaak voordoen bij uitvoering van dit plan.

Tijdens een drukbezochte raadsinformatieavond wezen insprekers op de economische voordelen van het plan. Het leidt tot meer werkgelegenheid en ook tot meer bestedingen. Verschillende supermarkten hebben gezegd wachtlijsten te hebben met personeel dat graag op zondag willen werken. Ook in dat opzicht leidt het plan niet tot problemen, maar is het een verbetering ten opzichte van de bestaande situatie.