Snelle integratie in Utrecht.

In januari lanceerde lanceerde D66 haar plan voor snelle integratie: 200 vluchtelingen met een grote kans op een verblijfsstatus die anders in de noodopvang waren gekomen, worden direct opgevangen in tijdelijke of permanente huisvesting in Utrecht. Niet meer verplaatsen, niet meer wachten, geen eindeloos gesleep meer met vluchtelingen. Wel: vanaf dag één aan de slag met taal, werk, onderwijs en een plek in een echte buurt, met echte buren.

Twee grote obstakels

D66-raadslid Anne-Marijke Podt hield het college en de gemeenteraad voor dat een snelle integratie van vluchtelingen in Utrecht tegen twee grote obstakels aanloopt:

  • Mensen worden continue verplaatst van opvang naar opvang. Dit is funest voor de motivatie van vluchtelingen om een nieuwe start te maken. Het sloopt, elke keer weer, het breekbare netwerk van hulpverleners en vrijwilligers wat zij om zich heen opbouwen. Het biedt geen ruimte om hun nieuwe plek te leren kennen en kinderen moeten steeds weer wennen aan een nieuwe school
  • Mensen krijgen te maken met eindeloos, doelloos wachten. Zij wachten op een verblijfsvergunning, op een huis, op een taalcursus. Daarna is het wachten op een opleiding en een baan. Tijdens hun asielprocedure mogen vluchtelingen nog niet aan de slag op de arbeidsmarkt en kunnen zij nog geen Nederlandse les krijgen. De WRR schreef eind 2015 al in de titel van haar rapport over integratie: we hebben “geen tijd te verliezen”. De WRR stelt: “Door gelijktijdig te werken aan huisvesting, taalverwerving, opleiding en werk verliezen overheden bij de integratie van asielmigranten met een status zo min mogelijk kostbare tijd.”

Snel aan de slag

Mede naar aanleiding van het plan van D66 gaat het Utrechts college werk maken van continuïteit in de opvang van vluchtelingen. Het college gaat zich er voor inzetten om mensen die straks in een Utrechtse noodopvang terecht komen, hier zo veel mogelijk te laten blijven. Dat betekent dat een plek in een Utrechtse noodopvang bij voorkeur gevolgd wordt door een plek in een Utrechts asielzoekerscentrum. Als vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen, wordt gekeken of er woonruimte beschikbaar is in de stad. Zo draagt Utrecht er aan bij dat er een einde komt aan het eindeloos slepen met mensen. Anne-Marijke Podt: “Door het opbouwen van stabiele netwerken rondom vluchtelingen wordt het gemakkelijker om snel aan de slag te gaan met het leren van de taal en het vinden van werk. Bovendien kunnen we hen hopelijk de rust geven waar ze zo naar op zoek zijn.”

Integratie zoveel mogelijk in eigen hand

Het voorstel van D66 om vluchtelingen in afwachting van hun asielprocedure direct een plek te geven in reguliere of tijdelijke huisvesting, kon nog niet rekenen op een meerderheid in de raad. “dit plan stuit op weerstand, zowel in de uitvoering bij het COA als bij andere partijen in de raad. Dat is jammer, want de wethouder onderschrijft dat die vaste plek voor vluchtelingen zo ontzettend belangrijk is. Daarom ben ik blij dat de wethouder onze ideeën over continue opvang in Utrecht steunt en overneemt. D66 blijft alle mogelijkheden verkennen om de snelle integratie van vluchtelingen – startend bij vluchtelingen in de noodopvang – zo veel mogelijk in eigen hand te nemen.”

Op dinsdag 28 juni wordt er op verzoek van D66 een stadsgesprek georganiseerd over de integratie van vluchtelingen. Met dit stadsgesprek willen we met de hele stad in gesprek over wat integratie is, wat daar voor nodig is en welke rol de gemeente, inwoners en bedrijven daarbij kunnen spelen.