Ouderbijdrage jeugd-ggz opgeschort.

De verplichte ouderbijdrage voor geestelijke gezondheidszorg voor kinderen wordt opgeschort. Dit heeft het gemeentebestuur besloten na vragen van D66, GL, SP, PvdA en CU. D66 wil geen ongewenste drempels voor de toegang tot jeugd-ggz en is blij dat de verplichte bijdrage voor dagbehandeling en kortdurend verblijf voorlopig van de baan is.

Toegang voor iedereen

Volgens de nieuwe Jeugdwet moeten ouders sinds 1 januari 2015 een eigen bijdrage betalen voor de geestelijke gezondheidszorg van hun kind. Daarop is veel kritiek, omdat het de toegankelijkheid belemmert. D66-raadslid Bas Meijer: “De ouderbijdrage kan oplopen tot wel 1500 euro per jaar. De behandeling van kwetsbare kinderen duldt geen drempels. Jong en oud horen in Utrecht goede toegang tot de zorg te hebben.”

Minder regels

De verplichte bijdrage zorgt voor extra administratie en regeldruk bij gemeenten en ouders. Bovendien lijkt de inning van de ouderbijdrage meer te kosten dan er met de bijdrage wordt opgehaald. Bas Meijer: “We pleiten juist voor minder regels. Als onderzoek aantoont dat de uitvoeringskosten niet opwegen tegen de opbrengsten, dan is dit een voorbeeld van een onnodige regel.”

Onderzoek

Ook in de Tweede Kamer is felle kritiek gekomen op de verplichte eigen bijdrage. Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) gaat nu een onderzoek uitvoeren om in kaart te brengen of de toegankelijkheid van de jeugd-ggz in het geding komt. In afwachting van dat onderzoek hebben meerdere gemeenten besloten de eigen bijdrage voorlopig op te schorten. Meijer: “Zolang niet bekend is of de ouderbijdrage de toegankelijkheid belemmert, is het goed dat ouders die niet meer hoeven te betalen. Laten we de uitkomsten van het onderzoek van de staatssecretaris afwachten.”