D66 ziet een regiegemeente als een overheid die een sterke regie wil voeren op wettelijke taken én op taken die D66 beschouwt als kerntaken. Die kerntaken hoeven we niet zelf uit te voeren als gemeente, die kunnen in veel gevallen worden uitbesteed aan derden. Uit deze discussie volgt zo een gemeentelijke organisatie die beleid scheidt van uitvoering. Het beleid moet gericht zijn op de invulling van de kerntaken, de uitvoering op het faciliteren ervan. Op die manier kun je de regie versterken. D66 is daarnaast van mening dat het beleid op de kerntaken democratisch bepaald moet worden door de gemeenteraad.
De omslag naar een regiegemeente gebeurt niet vanzelf nadat een besluit is genomen. Noch gebeurt dit door een interne verandering op papier uit te tekenen. De omslag vergt vooral een cultuurverandering binnen de ambtelijke organisatie zelf. Deze moet zich maar naar buiten gaan richten.
D66 heeft het College waarborgen meegegeven voor het uitbesteden van taken. Het proces moet transparant zijn en waar mogelijk moet participatie toegepast worden. Het beleid moet duurzaam financieel gezond zijn. Er moet altijd sprake zijn van goed werkgeverschap en aandacht voor kwetsbare groepen in de Utrechtse samenleving.
Voor D66 blijven de kernwaarden van dit College leidend; Open, Sociaal, Groen en Financieel Gezond.
Lees HIER de gehele spreektekst tijdens de commissievergadering van 21 april van Gerda Oskam, fractievoorzitter D66.
Op naar een regiegemeente.
De eerste stap in de kerntakendiscussie is gezet! D66 is blij met de zorgvuldigheid waar dit is voorbereid. Tijdens de bespreking van de doorlichtingrapporten heeft D66 ingezet op het maken van keuzes binnen de ambtelijke organisatie. Zo kan Utrecht zich ontwikkelen tot een regiegemeente.