De gemeenteraad heeft 10 november het raadsvoorstel “Moderniseringsplan Bibliotheek Utrecht” aangenomen. Langs twee sporen wordt een vernieuwing doorgevoerd. De bestaande dienstverlening wordt verbeterd en de dienstverlening van bibliotheken op het gebied van kennis en informatie, ontwikkeling en educatie, kunst en cultuur, lezen en literatuur, debat en ontmoeting wordt uitgebreid en geïnnoveerd.
Ook de bibliotheek gaat met de tijd mee.
Bibliotheken worden steeds meer een plek waar je meer doet dan boeken lenen. Een plek waar je kan werken, samenwerken, leren en studeren. De dienstverlening wordt makkelijker en aantrekkelijker door digitaal aanbod en een efficiënt leensysteem. “D66 steunt het college om in Utrecht één centrale bibliotheek en een dekkend netwerk aan wijkvestigingen te realiseren. Er wordt samengewerkt met derden om de culturele, educatieve en sociale functie van bibliotheken te verbeteren.”, aldus raadslid Gerda Oskam.
Wijkbibliotheken
Oskam heeft benadrukt dat in de wijken veel kan en moet gebeuren met de vestigingen en de nadruk niet alleen moet liggen op de nieuwe bibliotheek die pas op z’n vroegst in 2015 open zal zijn. Er moet een goede samenwerkingsstructuur worden gerealiseerd, bijvoorbeeld met vrijwilligers. Ook in de wijken zijn bibliotheken een ontmoetingsplek. Er kan dan ook gebruik worden gemaakt van slimme huisvesting, bijvoorbeeld vlakbij een school of in een multifunctionele accommodatie. D66 heeft de wethouder gevraagd meer uitwerking te geven aan de innovatie van wijkvestigingen.