Maak scherpe keuzes.

Er verandert veel in Utrecht. Door de ambities van dit college maar ook door de financiële crisis. De lastendruk vanuit het Rijk is de hoogste in tien jaar en er wordt bezuinigd door meer taken bij gemeenten neer te leggen zonder voldoende budget. Fractievoorzitter Klaas Verschuure heeft daarom tijdens de begrotingsbehandeling het college opgeroepen scherpe keuzes te maken.

“D66 wil een ander sociaal beleid, een andere organisatie en een ander grondbeleid. Als er nu geen keuzes worden gemaakt, zullen de klappen de komende jaren nog harder aankomen. De organisatie en financiën moeten op orde zijn. De meest kwetsbare Utrechters mogen niet nog meer geraakt worden. D66 vertrouwt op de eigen kracht van mensen, legt de regie bij de burgers zelf en stelt een maatschappelijke tegenprestatie centraal”, aldus Verschuure.

Financieel gezond

Voor D66 is financieel gezond beleid een belangrijke pijler voor het vertrouwen in de overheid. Risico’s dienen worden afgedekt en het weerstandsvermogen moet zo snel mogelijk naar 1. D66 heeft het college gevraagd onderscheid te maken tussen risico’s en noodzakelijke voorzieningen. Het plan van aanpak om het weerstandsvermogen op 1 te krijgen verwachten we bij de Voorjaarsnota 2012. D66 wil één maatregel daar sowieso in terug zien; het storten van incidentele vrijgevallen middelen of geld dat we niet uitgeven in de algemene reserves.

Sociaal

D66 staat voor een sociaal beleid waarbij de meest kwetsbare Utrechters niet door het ijs zakken. De gemeente stevent af op een groot tekort bij de afdeling Werk en Inkomen. Vooral vanwege het onverwacht hoge aantal bijstandsgerechtigden zal er een groot tekort op het inkomensdeel ontstaan, in tegenstelling tot het begrote overschot. D66 heeft de wethouder al vaker gevraagd keuzes te maken omdat het uitstellen van keuzes de pijn alleen maar groter maakt. Meer bezuinigen op de organisatie is voor D66 geen optie. De gemeente bezuinigt nu al 6 miljoen euro op de organisatie en dat is het maximale wat aanbevolen is.

Onderwijs is de motor van onze economie. D66-wethouder Kreijkamp zal op verzoek van D66 in gesprek gaan met schoolbesturen voor een nieuwe middelbare school in Leidsche Rijn en een HAVO/VWO-afdeling van het Trajectumcollege in Overvecht. Dit vergroot de kansen op een goede schoolcarrière voor Utrechtse kinderen. D66 is ook erg blij met de voortgang bij het realiseren van de twee kinderclusters in Overvecht.

Groen en duurzaam

D66 wil dat Utrecht dé fietsstad van Nederland wordt. We hebben het college dan ook gevraagd vaart te maken met de uitvoering van alle plannen. Wat D66 betreft blijven er altijd mogelijkheden om je fiets gratis te stallen bij het Centraal Station en ook bij andere stations en bushaltes moet er voldoende goede stallingsruimtes zijn. D66 heeft het college gevraagd bij alle plannen met betrekking tot economische zaken ook aandacht te hebben voor bereikbaarheid.

Het effect van de vertragingen in de woningbouw is nog niet
duidelijk. De wethouder heeft toegezegd met alle betrokkenen om tafel te gaan voor de herijking. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat de ambities bijgesteld moeten worden en daar is D66 toe bereid. Het tekort aan studentenkamers kan wat D66 betreft deels worden aangepakt door het omzettingenbeleid te veranderen. De wachtlijsten voor sociale huur moeten worden weggewerkt en de gemeente zal op verzoek van D66 gaan werken met doorstroomcontracten om scheefwonen tegen te gaan.

Voor een Open stad is transparantie essentieel. Voor bewoners moet het inzichtelijk zijn waarom en waaraan de gemeente geld uitgeeft. Zowel de gemeenteraad als Utrechters moeten kunnen zien of geld effectief wordt besteed en doelen worden behaald. D66 is blij dat wethouder Everhardt dit proces inzichtelijk maken voortvarend heeft opgepakt. Het Raadsonderzoek naar de subsidieverlening zal hopelijk ook tot verbeteringen leiden. De subsidiestromen worden onderzocht en de uitkomsten worden betrokken bij de Voorjaarsnota 2012.