Maak hulpmiddelen beter toegankelijk.

D66 wil dat de gemeente gebruik maakt van ervaringsdeskundigen bij het verstrekken van hulpmiddelen. Ook wil de fractie dat er een inwonerpanel komt dat een second opinion geeft bij de toekenning van hulpmiddelen. D66-raadslid Selma Bas: ‘Steeds meer Utrechters denken mee over toegankelijke zorg, beide plannen komen dan ook van inwoners uit onze stad. Het verstrekken van hulpmiddelen verloopt vaak niet goed, ik denk dat deze plannen daar verandering in brengen’.

Toegankelijkheid

‘Toegankelijkheid van onze stad zit ‘m ook in het krijgen van de juiste hulpmiddelen. D66 krijgt regelmatig signalen van mensen die zelfs na tien jaar nog geen geschikte rolstoel hebben, dat kostbare hulpmiddelen ongebruikt in een andere kamer liggen, en dat de communicatie met de gemeente over dit alles moeizaam verloopt. Dat moet echt beter kunnen’, aldus Bas.

Ervaringsdeskundigen

Door ervaringsdeskundigen mee te laten kijken moeten mensen sneller het juiste en meest geschikte hulpmiddel krijgen. Bas: ‘Ervaringsdeskundigen kijken met een andere blik, zij weten vanuit eigen ervaring wat werkt of juist niet en waar je rekening mee moet houden. Hun advies kan heel waardevol zijn’. Het plan van de ervaringsdeskundigen is afkomstig van de Utrechtse Zorgverslimmers.

Second opinion

De gemeente beslist over de toekenning van hulpmiddelen. Op deze beslissing volgen regelmatig reacties, bezwaarschriften en ontstaat er een moeizame communicatie met de gemeente. Het panel kan dan meekijken naar zo’n omstreden beslissing. De mening van het panel kan ervoor zorgen dat de gemeente zijn beslissing herziet of beter toelicht.  Bas: ‘Door deze second opinion stijgt het vertrouwen in de beslissing van de gemeente en hopelijk leidt de verbeterde afweging van de gemeente tot minder bezwaarschriften. Dit goede plan is afkomstig van de heer en mevrouw Albeda.’