“Een groepsverbod is een zwaarwegend middel, de gemeenteraad moet kunnen toetsen of zo’n verbod proportioneel is,” aldus Verschuure. Het is gebruikelijk dat de gemeenteraad zo snel mogelijk na het instellen van een groepsverbod geïnformeerd wordt. In dit geval is dat niet gebeurd. “Alle informatie die we hebben, is gebaseerd op berichtgeving uit de media. Op deze manier kan een gemeenteraad niet behoorlijk functioneren.”
Later bleek echter dat er nooit door de burgemeester een groepsverbod is uitgevaardigd. (Ons Utrecht, 2 juni 2010). De gemeentelijke wijkberichten waarin de suggestie wordt gewekt dat het gaat om een groepsverbod, is dan ook opmerkelijk. Op basis artikel 2.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening heeft de politie de bevoegdheid groepen of individuen weg te sturen. Het is de burgemeester die had moeten besluiten tot dit middel. “Dit bevreemdt onze fractie nog meer en daarom stelde D66 deze mondelinge vragen.”
In zijn antwoord geeft burgemeester Wolfsen aan dat het uitdoen van de wijkberichten heeft plaats gevonden om de buurt gerust te stellen en dat hiermee uitdrukkelijk niet de suggestie gewekt moest worden dat het om een groepsverbod zou gaan. De beantwoording van de burgemeester was voor D66 niet voldoende, in de komende commissie Mens en Samenleving zullen aanvullende vragen gesteld worden.
Lees hieronder de tekst van de vragen:
Mondelinge vragen “Onrust in Ondiep” door Klaas Verschuure (D66), dd. 3 juni 2010
Vorige week heeft er een ernstig verkeersongeval plaats gevonden waarbij twee dodelijke slachtoffers waren te betreuren. Familie, vrienden en bekenden hebben om uiting te geven aan hun verdriet donderdag een herdenkingstocht georganiseerd. De tocht zelf verliep rustig. Wel is de TV ploeg van RTV Utrecht bedreigd, waarna zij moesten staken met hun werkzaamheden. In de nacht na afloop van de tocht zijn er echter ongeregeldheden uitgebroken. Een groep van 30 tot 40 personen verstoorde de openbare orde, de ME is ingezet en ongeveer 20 personen zijn aangehouden. Overigens schijnt de grootste groep overlastgevers niet uit Ondiep zelf te komen.
Hierop heeft de gemeente een groepsverbod voor het Boerhaaveplein ingesteld. Dit groepsverbod hield in dat niet meer dan 5 personen bij elkaar mochten staan. Hierna zijn verdere ongeregeldheden uitgebleven. Afgelopen maandag is het groepsverbod opgeheven.
Het instellen van het groepsverbod en met name de communicatie omtrent het instellen van het groepsverbod heeft bij de fractie van D66 de volgende vragen opgeroepen.
In het verleden werd de gemeenteraad zo snel mogelijk na het instellen van een groepsverbod of soortgelijke maatregelen op de hoogte gebracht, nu is dit niet gebeurd.
1. Waarom is de gemeenteraad niet op de hoogte gebracht van het instellen van het groepsverbod?
2. Wil de burgemeester toezeggen om in voorkomen de gevallen, de goede gewoonte in ere te herstellen, de gemeenteraad op de hoogte te stellen van het instellen van ingrijpende maatregelen?
Het instellen van een groepsverbod vindt D66 een zeer ingrijpende maatregel die in de bewegingsvrijheid van mensen ingrijpt. Daarom willen wij graag kunnen toetsen of het instellen van zo’n verbod proportioneel is.
3. Kunt u alsnog aangeven waarom gekozen is voor het instellen van het groepsverbod?
4. Kunt u aangeven op basis van welk wettelijk kader het groepsverbod is ingesteld?
5. Kunt u aangeven of het instellen van het groepsverbod getoetst is aan het proportionaliteit en subsidiariteitsbeginsel. En kunt u aangeven hoe daaraan voldaan is?
Groepsverbod Ondiep roept vragen op.
In de laatste week van mei 2010 heeft in Ondiep een ernstig verkeersongeval plaats gevonden waarbij twee dodelijke slachtoffers waren te betreuren. De stille tocht die erna werd gehouden verliep rustig maar in de nacht die daarop volgde braken ongeregeldheden uit. Naar aanleiding daarvan werd de indruk gewekt dat er voor het Boerhaaveplein een groepsverbod was ingesteld. D66-raadslid Klaas Verschuure stelde mede namens Groenlinks tijdens de raadsvergadering mondelinge vragen over het groepsverbod.