Gedegen aanpak splitings- en omzettingsvergunningen.

Utrecht kent een chronisch tekort aan kamers voor studenten en woningen voor starters. Omzettingen voorzien in kamers voor studenten, maar onttrekken zelfstandige woonruimte aan de markt voor o.a. starters, alleenstaanden en gezinnen die een woning in deze prijscategorie zoeken. Splitsingen onttrekken zelfstandige eengezinswoonruimte, maar creëren veelal starterswoningen. Voor D66 is het belangrijk dat er een gedegen en samenhangend beleid komt op dit gebied.

Veel besproken onderwerp

Sinds de evaluatie van het omzettingsbeleid op de agenda van de commissie is gezet, hebben vele reacties van belanghebbenden de raadsleden bereikt. De splitsingen en omzettingen houden de gemoederen in Utrecht bezig. Er zijn heel veel zorgen.

“Het college moet wat doen met deze zorgen. Er dient een zorgvuldige analyse plaats te vinden van alle reacties van de burgers en de uitkomsten van deze analyse moeten worden meegenomen in het nieuw te vormen beleid. Concrete klachten moeten geregistreerd worden, onderzocht en er moeten passende maatregelen genomen worden”, aldus raadslid Lars Roodenburg.

Nieuw beleid

D66 is voorstander van nieuw beleid op het gebied van splitsingen en omzettingen, waarbij beide vergunningen zoveel mogelijk op dezelfde wijze worden beoordeeld en behandeld. Daarnaast moet het beleid eenvoudiger en effectiever worden en moet er een objectief toetsingskader opgesteld worden. Voor beide vergunningen wil D66 een leefbaarheids- en volkshuisvestelijke toets. Er moet een overkoepelend bestemmingsplan komen waar het wel of niet toevoegen van nieuwe woningen in wordt vastgelegd, rekening houdend met het karakter van straten en buurten. Tevens heeft D66 gepleit voor het afgeven van omzettingsvergunningen voor een bepaalde periode.

Reactie college

Wethouder Bosch zal met op basis van de commissievergadering met een voorstel tot nieuw beleid komen, waarbij splitsingen en omzettingen in samenhang bekeken wordt. Hierbij wordt gekeken wat er in bestemmingsplannen wordt opgenomen om het beleid te verbeteren. Ook zal het element geluidsoverlast waarschijnlijk in de beoordeling worden toegevoegd, wordt onderzocht of er een oppervlakte kan worden opgesteld waarbij niet gesplitst mag worden en of het mogelijk is een intrekkinggrond, bijvoorbeeld overlast, vast te stellen. Als laatste zegde hij toe dat bij meldingen over overlast binnen twee weken terugkoppeling moet plaats vinden, ook als de klacht nog niet volledig afgehandeld is.