Fractieupdate juni.

Afgelopen weekend stond in het teken van de vijfde editie van de Utrechtse Canal Pride. De afgelopen maanden werd eens te meer duidelijk hoe belangrijk het is dat we ervoor opkomen dat iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn. Het was een prachtig en feestelijk protest! De update van deze maand staat in het teken van studentenzaken. Lees snel verder!

Studentenhuisvesting

Op maandag 29 mei overhandigde een groep studenten ervaringen en verhalen van studenten die vastlopen in hun zoektocht naar een kamer. Die week werd over het actieplan Studentenhuisvesting gesproken in een commissiedebat. Er zijn op dit moment ruim 5.000 studenten die een kamer zoeken in Utrecht! En onderzoek wijst uit dat dit tekort in t de komende jaren met nog eens 5000 woningen toeneemt. D66 raadslid Has Bakker: “Utrecht moet echt sneller huizen voor studenten gaan bouwen. En dan vooral onzelfstandige woningen. Dus huizen die gezamenlijke ruimtes hebben waar studenten elkaar tegenkomen.” D66 vindt ook dat de bestaande woningen beter benut moeten worden door huizen te splitsen, verdiepingen op bestaande (flat) gebouwen te bouwen en hospita-verhuur veel meer te promoten dan nu gebeurt.

Energietoeslag

Dat was het niet enige moment dat het over studentenzaken ging. Al sinds het begin van de energiecrisis heeft D66 aandacht gevraagd voor de situatie en positie van studenten in onze stad. Net als iedere andere inwoner hebben studenten te maken met stijgende (energie) kosten. Toch kunnen zij nog steeds geen aanspraak maken op de landelijke energietoeslag, waardoor de bijzondere bijstand het enige vangnet voor studenten blijft. D66 raadslid Berdien van der Wilt voerde het woord hierop: “Het baart me zorgen. Op deze manier wordt er min op meer tegen studenten gezegd: ‘leen eerst maximaal voordat je bij ons aanklopt.’ Een onwenselijke boodschap wat D66 betreft.”
 
Daarnaast is de bijzondere bijstand bij veel studenten onbekend. Veel studenten die wel een poging wagen haken af. Er gelden strenge eisen voor deze regelen en het daardoor lastige aanvraag proces kost veel moeite. Daardoor ligt de 2,7 miljoen euro die het Rijk beschikbaar heeft gesteld aan Utrecht om studenten tegemoet te komen in gestegen energiekosten, een half jaar later nog bijna volledig op de plank. Het college stelt nu een maatregel voor die op zijn zwaarst 1 miljoen euro, maar waarschijnlijk minder, zal kosten en maar bij een specifieke groep studenten terecht zal komen. Van der Wilt: “Wij kunnen en willen dit niet uitleggen aan de vele studenten die vorig jaar hun zorgen deelden met ons omdat ze in de knel kwamen door de gestegen kosten.” Daarom deed D66 tijdens het debat meerdere voorstellen om ervoor te zorgen dat het geld dat voor studenten is bedoeld, ook bij studenten terecht komt. Bijvoorbeeld via een boodschappenpas met circa €150, waar alle uitwonende studenten gebruik van zouden kunnen maken. “Maar we kunnen ook studenten met grote geldzorgen ondersteunen met het bekender maken van noodoplossingen, in samenwerking met een buurtteam op het Utrecht Science Park en teams die gericht mbo-studenten gaan ondersteunen.” In de komende weken werkt D66 samen met de fractie van Student & Starter en met studentenunie Vidius aan een initiatief om wethouder Voortman van GroenLinks ertoe aan te zetten nu eindelijk te komen tot een uitgave van het geld, waarmee studenten geholpen worden. Zodat dit nog voor de zomer geregeld wordt.

Algemene beschouwingen

Donderdagochtend 8 juni zullen de Algemene Beschouwingen plaatsvinden in de raad. We kijken dan vooruit naar de plannen van volgend jaar. Dit debat staat in het teken van de gemeentefinanciën die er veel minder rooskleurig uitzien dan vorig jaar. Desondanks zal het stadsbestuur van Utrecht blijven doorgaan met het aanpakken van kansenongelijkheid, het bestrijden van de klimaatcrisis en het tegengaan van het woningtekort. D66 zal aandacht vragen voor de groeiende bouwcrisis en het gigantische personeelstekort die de arbeidsmarkt in haar greep houdt. De Algemene Beschouwingen kun je volgen via deze link. De inbreng van D66 zal na afloop op de website gepubliceerd worden.