Financieel Gezond met Groen, Open en Sociaal.

Het moet en kan ANDERS. Dat is de belofte van D66. D66 houdt zich aan die belofte in de vorm van Groen, Open, Sociaal en Financieel Gezond, de pijlers onder het collegeakkoord. Tijdens het slotdebat over de Programmabegroting 2011 zei fractievoorzitter Gerda Oskam dat er nog wel verbeterpunten zijn. Oskam: “het gehele college ziet de noodzaak de financiën op peil te houden. Deze begroting is realistisch maar helaas nog niet rooskleurig.”

Financieel Gezonder

D66 heeft het college van B en W gevraagd een plan van aanpak op te stellen om het Weerstandsvermogen weer op 1 te krijgen en voortaan een kwartaalrapportage naar de raad te sturen. Op die manier komen er geen verrassingen door nieuwe tegenvallers en wordt de begroting transparanter. Verder riep Oskam op financiële middelen effectiever in te zetten als het gaat om jongerenteams en veiligheidsmaatregelen. Ook het welzijnsbeleid verdient nog de nodige aandacht. De subsidie moet niet alleen naar de grote wijkwelzijnsorganisaties gaan, zonder enige verantwoordingsplicht, effectmeting of sturing. Samen met Trots riep D66 het college op de mogelijkheden van reclame in de openbare ruimte betere te benutten.

Groener

Groen is niet alleen de kleur van gras of energielabels. Het is een houding en een doel om duurzamer om te gaan met de kwaliteit van onze stad. D66 vroeg het college te komen met een integrale benadering. Er is een forse inzet vereist om Utrecht aantrekkelijker te maken voor Openbaar Vervoer en fiets. Spoedige realisatie van een tramlijn naar de Uithof, goede aansluitingen op transferia en een goed uitgewerkt duurzaamheidsplan.

Opener

Utrecht moet een open, tolerante stad blijven. Discriminatie, het wegpesten van mensen en andere vormen van onacceptabel gedrag moeten hard aangepakt worden. Een ander aspect van openheid is de omslag naar een klantgerichte en klantvriendelijk gemeente. D66 wil een afname van het aantal juridische geschillen tussen de gemeente Utrecht en haar burgers, één ambtenaar op het gebied van toegankelijkheid, een grotere inzet op deregulering. Duidelijke voorwaarden voor cultuursubsidies met een heldere en transparante aanvraagprocedure.

D66 staat voor een socialere samenleving waarin de ontwikkeling van mensen tot degene die hij of zij wil zijn, door de overheid wordt gefaciliteerd. Multifunctionele accommodaties kunnen hierin een substantiële bijdrage leveren, Oskam vroeg het college om een duidelijk plan van aanpak. Op het gebied van re-integratie kan nog veel verbeterd maar ook bezuinigd worden, waarbij keuzevrijheid centraal zou moeten staan. D66 riep het college te investeren in een betere wijkeconomie en te zorgen voor optimale voorzieningen in alle wijken.

Lees HIER de volledige spreektekst van fractievoorzitter Gerda Oskam.