“Ik ben erg trots dat de nieuwe nota grondbeleid vandaag is aangenomen. Aan actief grondbeleid kleven grote financiële risico’s, vooral in slechte economische tijden. Veel gemeenten krijgen daar nu de rekening van gepresenteerd en hebben hun verwachtingen behoorlijk moeten aanpassen. Daarom is dit college dan ook druk bezig met de herijking van het ruimtelijk domein. Met passief of faciliterend beleid wordt het risico verkleind, dit is het financieel verantwoord beleid waar D66 voor staat.”, aldus raadslid Lars Roodenburg.
D66 had graag gezien dat het faciliterend grondbeleid al eerder was uitgevoerd om financiële risico’s die de gemeente nu loopt door het actieve beleid hadden kunnen voorkomen. Om die reden vindt D66 dan ook dat uitzonderingen op het passief of faciliterend beleid terughoudend moeten worden toegepast, slechts indien noodzakeljik. De wethouder krijgt hier de ruimte maar D66 zal beslissingen achteraf kritisch toetsen en de wethouder ter verantwoording roepen als naar onze mening onnodig een actieve opstelling niet nodig was geweest.
De gemeenteraad heeft niet alleen de nieuwe Nota Grondbeleid aangenomen maar ook een nieuw verwervings- en taxatieprotocol. Dit biedt transparantie over de handelswijze waarop de gemeente grond verwerft en taxeert. Dit maakt het proces inzichtelijk en controleerbaar voor Utrechters en raadsleden. Daarnaast is het uitgangspunt minnelijke verwerving, in goed overleg met bewoners.
Eindelijk een ander grondbeleid in Utrecht!
D66 pleit al jaren voor een ander grondbeleid. Voorheen hanteerde de gemeente een actief grondbeleid. Dat betekent dat de gemeente grond zelf in eigendom heeft en bouw- en woonrijp maakt. D66 is blij dat de gemeente vanaf nu een faciliterende of passieve lijn kiest. Vanaf nu zal de gemeente een regierol spelen, (markt)partijen samen brengen en initiatieven en ontwikkelingen die bijdragen aan een goed woon-, werk-, en verblijfsklimaat van de stad ondersteunen.