Solide en transparant
D66 staat voor een solide financieel beleid. Het is de reden waarom D66 de afgelopen raadsperiode zich fel verzet heeft tegen het verlagen van het zogenaamde Weerstandsvermogen van de gemeente Utrecht door het huidige college van PvdA, VVD, CDA en CU. Fractievoorzitter en lijsttrekker Gerda Oskam: “De kern van de huidige economische crisis is het wegvallen van het vertrouwen in de financiële markten door de te grote risico’s die banken hebben genomen. Dat heeft als gevolg dat mensen en ondernemers minder snel geld lenen en banken zelf ook hun geld minder snel uitlenen. Daardoor worden er minder huizen gekocht en gehuurd en dus worden er weer minder huizen gebouwd. De gemeente Utrecht heeft enorme bouwprojecten zoals de grootste Vinex-locatie Leidsche Rijn en dus kon een kind zien dat de inkomsten van de gemeente door het inzakken van de woningbouwmarkt, onder druk zouden komen te staan. D66 heeft daar steeds voor gewaarschuwd en helaas hebben we gelijk gekregen. Het kan zo maar zijn dat de gemeente zo’n 60 miljoen euro tekort gaat komen op de realisatie van Leidsche Rijn.”
Het Weerstandsvermogen zal dus fors omhoog moeten. Oskam: “D66 pleitte vorig najaar al tevergeefs voor een verhoging met 14 miljoen, daar waar het college 21 miljoen uit het Weerstandsvermogen haalde. Maar we zullen bij eventuele collegeonderhandelingen voorstellen om vóór 2014 cumulatief tot een verhoging tot 57 miljoen te komen van het Weerstandsvermogen. Dat zullen we enerzijds moeten doen via forse bezuinigingen, anderzijds door bv. de gemeentelijke reservering voor 2010 van 13 miljoen euro voor de Spoorlaan in het Weerstandsvermogen te stoppen. De huidige plannen voor de Spoorlaan worden door D66 niet gesteund.”
Het feit dat D66 al jaren inschatte dat de financiële risico’s van de gemeente Utrecht te groot werden, vormde één van de redenen waarom D66 tegen plannen voor de bebouwing van Rijnenburg heeft gestemd, maar ook tegen het extra krediet van 34 miljoen voor het Muziekpaleis.
D66 staat naast een solide financieel beleid, ook voor transparantie: beleid dat een duidelijk mandaat heeft van de kiezers moet leidend zijn voor de te maken financiële keuzes. Oskam: “De begrotingen van de gemeente Utrecht moet transparanter, inzichtelijker en klantvriendelijker worden opgesteld, zodat door de gemeenteraad duidelijke keuzes kunnen worden gemaakt, de kosten beter beheerst kunnen worden en de controle achteraf beter kan plaatsvinden. De wethouder financiën zal ook coördinerend wethouder moeten worden, zodat niet de directeuren van de ambtelijke diensten, maar de wethouder financiën en uiteindelijk de gemeenteraad bepaalt waar geld aan wordt uitgegeven.”