D66-raadslid Selma Bas benadrukt de ernst van de situatie: ‘De gevolgen van stalking zijn voor slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers heel ingrijpend. Het is daarom erg belangrijk om hen goede ondersteuning en hulp te bieden. Het is primair de verantwoordelijkheid van de gemeente om deze zorg te faciliteren’.
In de beantwoording van de vragen geeft het college aan zich in eerste instantie niet geheel te kunnen vinden in de ervaringen van zelfhulpgroep Stop Stalking met de gebrekige ondersteuning, hulp en opvolging. Het college belooft echter wel in gesprek te gaan met de zowel de zelfhulpgroep als het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld en de Vrouwenopvang om scherper in beeld te krijgen wat er allemaal gemist wordt in de huidige hulpverlening.
Lees HIER de schriftelijke vragen en de beantwoording.
Betere hulp aan slachtoffers van stalking.
Verschillende raadsleden zijn afgelopen november op werkbezoek geweest bij de recent opgerichte zelfhulpgroep Stop Stalking. De aanwezige slachtoffers van stalking en nabestaanden van slachtoffers hebben hen daar verteld hoe ernstig de aanhoudende bedreiging is voor slachtoffers van stalking. Vervolgens bleek uit al hun verhalen dat de ondersteuning, hulp en opvolging van de verschillende betrokken (semi-)overheidsinstanties in hun ogen ernstig tekort schieten. Daarom stelde de D66-fractie hierover met de PvdA-fractie schriftelijke vragen aan het college.