Bestuurlijk visie Minister Spies verkeerde oplossing voor Utrechtse opgaven.

D66 Utrecht is ontevreden over de voorstellen van Minister Spies voor de bestuurlijke toekomst van de Randstad. Spies kiest voor de vorming van een Noord- en Zuidvleugel en niet voor de vorming van een Randstadprovincie. Bovendien wordt Utrecht buiten de randstad geplaatst door de gemeente geen onderdeel te laten zijn van de nieuwe vervoersregio Noordvleugel. De invloed van de stad Utrecht neemt hiermee af en de ambities en opgaven waar de stadsregio op het gebied van openbaar vervoer en bereikbaarheid voor staat, kunnen hiermee onder druk komen te staan. Het kabinet is voornemens de taken en budgetten voor verkeer en openbaar vervoer voor het Bestuursregio Utrecht (BRU) gebied over te dragen aan de provincie. Daarmee staat de stad Utrecht buitenspel. Dit is niet goed voor de inwoners en ondernemers in de stad.

Bestuurlijke visie op de toekomst van de Randstad
Het kabinet heeft in het regeerakkoord een aantal bestuurlijke hervormingen opgenomen. Het oprichten van een Randstad infra-autoriteit en het afschaffen van de WGR+ waren daar twee van. Het doel van deze hervormingen was onder andere het slagvaardiger maken van de overheden in het goed organiseren van de reizigersstromen tussen de verschillende woon en werkgebieden. Deze stoppen niet bij de gemeentegrenzen en zijn in het bijzonder met de Amsterdamse regio bijzonder intensief. D66 is voorstander van minder bestuurslagen en heeft hier ook altijd voor gepleit. Daarbij heeft echter wel altijd voorop gestaan dat er een gedegen samenwerking tussen de G4 moet blijven.

Noord- en zuidvleugel

Met het oprichten van twee autoriteiten in de vorm van de Noord- en Zuidvleugel wordt gekozen voor een compromis. Dat Utrecht bovendien geen onderdeel wordt van deze Noordvleugel is onverklaarbaar en een gemiste kans. Samenwerking binnen de Randstad en met Amsterdam en Almere in het bijzonder is essentieel voor de economische opgaven waar we voor staan.
Omdat de vorming van een Randstadprovincie met de huidige kabinetsamenstelling niet mogelijk blijkt, heeft D66 zich in de Utrechtse raad steeds voorstander voor samenwerking met Amsterdam en Almere getoond. Nu de taken en bevoegdheden op het gebied van verkeer en openbaar vervoer naar de provincie gaan, heeft de stad hierover geen directe invloed meer. D66 is bang dat dit een negatief effect zal hebben voor de positie van Utrecht in de samenwerking met de overige G4 steden. Het kabinet wil wel de bereikbaarheid van de Randstad versterken maar focust zich in mindere mate op Utrecht. Dat maakt dat er binnen de G4 verschillen gaan ontstaan en er ongelijkwaardige gesprekspartners aan tafel komen te zitten.

Juist in deze economische tijden is het voor Utrecht van belang dat er een goede samenwerking is met de andere G4-steden. De economische ontwikkeling van de stad hangt nauw samen met goede bereikbaarheid voor werknemers en bedrijven. Het kabinet geeft Utrecht nu een zwakkere positie in deze samenwerking.

Regionale samenwerking binnen de regio Utrecht

De gemeente Utrecht werkte al nauw samen met de omringende gemeenten. Met het opheffen van de WGR+ status voor het BRU-gebied zal de behoefte tot samenwerking niet vervallen. Zeker in economisch mindere tijden is het belangrijk om afspraken te maken over woningbouwopgaven, bedrijventerreinen en een kantorenstrategie. Ook zal er meer dan voorheen overlegd worden met buurgemeenten om zo samen te werken aan een stevig economisch en bereikbaarheidsbeleid.

De provincie is blij met de uitbreiding van haar takenpakket en de verruiming van haar budget. Voor de status en de positie van de regio Utrecht is het nu nog essentiëler goede afspraken te maken met de provincie. D66 roept het college daarom op om snel met de provincie nadere invulling te geven aan de samenwerking. Voor de toekomst hoopt D66 Utrecht in ieder geval een zo snel mogelijke integratie in de infra autoriteit Noord vleugel dan wel de vorming van een Randstadprovincie om echt werk te maken van de vermindering van de bestuurlijke drukte.

Om bovenstaande redenen heeft D66 dan ook samen met VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, Stadspartij Leefbaar Utrecht en Groep Kuijper een actuele motie ingediend. Hierin wordt het college opgeroepen om er alles aan te doen om zeggenschap te houden over de middelen voor het openbaar vervoer in de stad en Utrechtse stedelijke regio. Het college moet streven naar aansluiting met de voorgestelde Noordvleugel en zich opstellen als een goede samenwerkingspartner voor de regio Amsterdam en provincie Utrecht.