Algemene beschouwingen 2016: open, tolerant en toegankelijk.

D66 is zeer tevreden met de Voorjaarsnota 2016. Dit zegt Klaas Verschuure bij de Algemene Beschouwingen in de Utrechtse gemeenteraad.

Resultaten

Meer werk, minder regels, beter onderwijs. ‘De afgelopen twee jaar is er keihard gewerkt aan deze thema’s’ Aldus Klaas Verschuure. ‘De werkloosheid daalt, de economie groeit en er zijn geen zwakke basisscholen meer in Utrecht.’ Ook wordt er hard gewerkt aan minder regels. De openingstijden van Burgerzaken zijn verruimd, supermarkten mogen langer open en afval kan nu ook op zondag weggebracht worden. Verschuure: ‘En lang gekoesterde wensen gaan in vervulling. Er stroomt straks eindelijk weer water door de singel!

Toegankelijkheid

In zijn speech benadrukt de D66-fractievoorzitter dat de stad toegankelijker moet worden. ‘Ik zie op veel terreinen dat de toegankelijkheid tekort schiet.’ Aldus Verschuure. ‘Zo is onze woningmarkt niet toegankelijk voor starters en doorstromers. Er is een groot tekort aan middeldure huur- en koopwoningen. Op de arbeidsmarkt komen 50+’ers er nauwelijks meer tussen. En het stadsbestuur mag ook nog wat toegankelijker. Initiatieven van bewoners en ondernemers moeten een plek kunnen krijgen! Dat vraagt een “ja en” houding van het stadsbestuur, en we zien nog te vaak “nee tenzij”.’ Ook op het gebied van taal- en digitale vaardigheden ziet Verschuure nog veel ruimte voor verbetering: de gemeente moet klare taal gebruiken in haar brieven en op de website.

Polarisatie en integratie

De toenemende polarisatie in de maatschappij baart Klaas Verschuure zorgen. ‘In het publieke debat lijkt polarisatie de norm te worden, luisteren naar andermans mening de uitzondering.’ Aldus Verschuure. ‘D66 staat voor een open, tolerante samenleving waarin ruimte is voor twijfel en nuance. We moeten niet tegenover elkaar gaan staan, maar naast elkaar. Meningsverschillen overbrug je niet door de flanken op te zoeken. Die overbrug je door een brug te slaan.’ Ook roept Klaas Verschuure op tot een Utrechtse Agenda voor Integratie, die samen met de stad moet worden opgesteld. ‘Integratie wordt soms teruggebracht tot een inburgeringsexamen of een participatieverklaring. Alsof een toets iets zegt over iemands Nederlander zijn. Integreren doe je niet alleen.’