Aantal aangiftes omhoog door app?

De geregistreerde criminaliteit daalt gelukkig in Utrecht. Vooral het aantal autoinbraken en zelfs fietsendiefstallen. Aan de andere kant stijgt het aantal woninginbraken en winkeldiefstallen. Het aantal aangiftes daalt echter fors: de laatste 10 jaar met bijna de helft. Zeer regelmatig krijgt D66 meldingen van bewoners en ondernemers dat de politie geen tijd heeft om aangiftes op te nemen.

Dat kan natuurlijk niet, ook al heeft D66 begrip voor de grote werkdruk bij de politie waardoor er niet altijd adequaat gereageerd kan worden. Immers, de politie moet steeds meer presteren terwijl dit kabinet de beloofde uitbreiding van het aantal agenten niet nakomt. Toch is het essentieel voor bewoners en ondernemers om aangiftes op een snelle en laagdrempelige manier te kunnen doen. Alleen als het aantal meldingen en aangiftes omhoog gaat en een realistisch beeld geven van soort en omvang van de problemen, kan er gericht door politie worden opgetreden tegen criminaliteit en overlast.

D66 gaf daarom de tip, in navolging van D66 Amsterdam, om meer gebruik te maken van social media en bijvoorbeeld een app te ontwikkelen waardoor eenvoudiger aangifte kan worden gedaan die bovendien rechtstreeks in het politieregister zouden kunnen komen. De burgemeester vond dit een goede tip en beloofde dit met de politie te bespreken. De Utrechtse districtschef Johan van Renswoude toonde zich een razendsnelle leerling op zijn onlangs ingestelde twitteraccount door meteen te twitteren: “politie Utrecht opent in 2012 nieuwe kanalen: multichannelstrategie met troubleshooter/meldpunt voor concrete klachten.”