Het pand heeft status ‘gemeentelijk monument’. Juist de gesloten gevels en de historische waarde voor de gemeente Utrecht maken het tot monument, zoals beschreven staat in het monumenten register.
Sinds deze zomer ligt er een aanvraag voor aanbrengen van een aantal ramen en een deur.
De aanvraag om het voormalige spuithuisje geschikt te maken voor bewoning is een aantal keren in de Commissie Welstand en Monumenten Oost bekeken. Eerst werd een aanvraag ingediend om aan de Westgevel van het pand 4 ramen mét een deur aan te brengen. Deze aanvraag werd door de commissie afgewezen. Daarop volgend kwam een nieuwe aanvraag voor de Oostgevel binnen. Aanvankelijk is voorgesteld om in de Oostgevel (aan de Bruntenhofzijde) openingen te maken ten behoeve van de daglichttoetreding, met een bouwkundige oplossing (bijvoorbeeld lattenwerk) om tegelijkertijd de privacy voor de woningen aan de Bruntenhof te waarborgen. Dit stuitte op weerstand van het Utrechts Monumenten Fonds en ook veel kritiek van de buurtbewoners.
Toen kwam opnieuw een aanvraag om aan de Westgevel 4 ramen aan te brengen. De commissie voor Welstand en Monumenten heeft nu de aanvraag voor het aanbrengen van ramen en deuren in de zijgevel die uitkijkt op het Bruntenhof, toegewezen.
D66 heeft van zowel de wijkmanager, als de afdeling bouwvergunningen, als de projectleider, veel informatie en antwoorden gekregen op onze vragen, waarvoor dank. Toch hebben wij nog een aantal aanvullende vragen aan de wethouder:
De commissie stelt terecht vast dat het bestemmingsplan secundair een woonfunctie toelaat. Zonder goede gronden kan het college van Burgemeester en Wethouders het gebruik als woning niet verbieden. Wel kan het college in veel gevallen op grond van de monumentstatus veranderingen tegengaan.
Daarbij kan de vraag gesteld worden of de beoogde bouwkundige ingrepen de wezenlijk monumentale elementen intact laat of niet. Worden de wezenlijk monumentale elementen door het ontwerp aangetast, dan heeft het college een grond om de aanvraag af te wijzen.
Vraag: Is er een Cultuur Historisch Onderzoek gedaan naar de monumentale status van het brandspuithuisje?
Zo nee, kan dat dan zo snel mogelijk uitgevoerd worden? Waarbij de verleende vergunning van 7 december 2009 terstond dient te worden ingetrokken of aangehouden!
Monumentaal Utrechts brandspuithuisje behouden.
D66 stelt een rondvraag over het Brandspuithuisje aan de wethouder.
Afgelopen weken heeft ook D66 vele emails en kritische reacties van de bewoners ontvangen over de aanvraag om het monumentale brandspuithuisje aan de Schalkwijkstraat 30 geschikt te maken voor bewoning. Naar verluidt is er gisteren alsnog een toestemming verleend om de vergunning te wijzigen.
Daarom stelt D66-raadslid Alice van Rooij vanavond (8 december 2009) in de raadscommissie Stad en Ruimte vragen aan de wethouder over de omstreden plannen.