D66 vindt dat zeer terughoudend moet worden omgegaan met deze vorm van opsporing. Mensen worden hierdoor min of meer publiekelijk aan de schandpaal genageld en krijgen daarmee al een straf zonder dat er een proces heeft plaats gevonden. Wat D66 betreft moet er goed gekeken worden naar de proportionaliteit van het inzetten van het middel. Daarbij moet rekening worden gehouden met de ernst van het gepleegde feit, het gevaar dat de verdachte oplevert voor de samenleving en de privacy en rechten van de verdachte.
GroenLinks heeft mede namens D66 mondelinge vragen gesteld aan Wolfsen. In zijn beantwoording gaf hij aan dat opsporingsmethoden proportioneel moeten zijn en zorgvuldig moeten worden ingezet. Voordat er wordt gesproken over mogelijke billboards worden eerst andere methoden ingezet. Zo worden alle beelden door een groot team rechercheurs bekeken, worden eventueel vertoond in een tv-programma zoals Bureau Hengeveld en getoond aan de aanwezige stewards van beide voetbalclubs. Het gebruik van billboards is dus een laatste stap maar Wolfsen wil op voorhand niets uitsluiten in de opsporing van de relschoppers.
“In Rotterdam is gewerkt met billboards en achteraf bleek dat er een foto was getoond van iemand die onschuldig was. D66 wil dit voorkomen en hamert daarom juist op grote terughoudendheid.”, aldus raadslid Gerda Oskam
Terughoudend omgaan met foto’s relschoppers.
Vorig weekend zijn tijdens de voetbalwedstrijd FC Utrecht – FC Twente rellen uitgebroken. De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente zijn hard bezig de verantwoordelijke relschoppers op te sporen en zo mogelijk te berechten. Burgemeester Wolfsen heeft in diverse interviews aangegeven het gebruik van billboards en de weergave daarop van foto’s van eventuele daders als een serieuze optie te zien.