Pak lerarentekort aan met een woning.

Utrecht moet volgens D66 meer doen om het lerarentekort aan te pakken. Eén van de belemmeringen is dat leraren geen betaalbare woning kunnen vinden in Utrecht. Het stijgende lerarentekort is een groot probleem. Het komend schooljaar zijn op de Utrechtse basisscholen meer dan honderd vacatures. Tijdens de laatste griepepidemie was het tekort aan leraren zeer nijpend. D66-fractievoorzitter Jony Ferket: “Wij grijpen niet zomaar in de woningmarkt in, maar als we nu niet ingrijpen zijn onze kinderen de dupe. Laten we kijken wat we nu kunnen doen om leraren een thuis te bieden.”

Betaalbare woning

D66 pleit voor meer middenhuur en betaalbare koopwoningen. Voor specifieke beroepen zoals leraren maar ook zorgpersoneel en agenten leidt dit tekort tot problemen. Een beroepsurgentie (voorrangsregeling) kan helpen om dit probleem op te lossen. Initiatieven als Wonderwoods in het stationsgebied wijzen al een deel van de appartementen toe aan mensen met beroepen die een bijdrage leveren aan de samenleving. D66 stelt voor om deze initiatieven uit te breiden. De gemeente zal een sturende rol moeten nemen om in kaart te brengen hoe leraren een plek kunnen krijgen in de toewijzing van nieuwe middenhuurwoningen. Jony Ferket: “Leraren hebben de belangrijkste baan op aarde. Geef leraren daarom een vaste plek bij het toewijzen van woningen. Ook zullen we in kaart moeten brengen welke andere beroepen naast leraren in aanmerking moeten komen voor deze initiatieven.”

Inventieve mogelijkheden

De Utrechtse regio is inventief. Zo werken Utrechtse onderwijsinstellingen in de regio samen om personeelsvragen op te lossen. Eén van de experimenten is om leraren uit Limburg hierheen te halen. ‘Nergens in Nederland is het lerarentekort groter dan in de regio Utrecht’ stelt rector Nico de Jong van het Cals College in Nieuwegein in het AD van 28 februari jl. Verder startte de Marnix Academie in september met een educatieve minor voor de pabo voor studenten van hogescholen en universiteiten. Zij kunnen in zes maanden ervaring opdoen waarna ze snel kunnen instromen in de reguliere opleiding. D66 roept onderwijsinstellingen, woningcorporaties en woningaanbieders op om de handen nog meer ineen te slaan!

Andere oplossingen voor het lerarentekort

D66 wil het beroep van leraar aantrekkelijk maken. Daarom pleit D66 voor een lerarenbeurs waarmee leraren zich kunnen ontwikkelen. Met deze beurs kunnen individuele leraren, maar ook docententeams in het primair en voortgezet onderwijs zich blijven ontwikkelen en professionaliseren. Door leraren een financiële vergoeding te geven voor bijvoorbeeld het opzetten van een onderwijsinnovatieproject zorgen we voor innovatief en aantrekkelijk onderwijs.