Maak een inhaalslag op verduurzaming erfgoed.

D66 vindt het belangrijk dat Utrecht koploper blijft op het gebied van duurzaamheid. Voor de toekomst van onze stad is het noodzakelijk dat ook het erfgoed, monumenten en panden onder welstand, verduurzaamd kunnen worden. D66 heeft daarom het college gevraagd om te onderzoeken welke lokale regelgeving knelt met de duurzaamheidsambities. Als deze knelpunten kunnen worden opgelost, wordt verduurzaming van monumentale panden in de toekomst veel makkelijker. Raadslid Maarten Koning (D66): ‘Wij willen dat onze eigen gemeentelijke regelgeving de verduurzaming van deze panden niet belemmert. Als we deze panden beter kunnen verduurzamen, kunnen we sneller naar een klimaatneutrale stad toewerken’.

Onderzoek regelgeving

Donderdag 27 september werd er tijdens de Gemeenteraadsvergadering op initiatief van D66 een motie ingediend met steun van GroenLinks, VVD, ChristenUnie en CDA om het college aan het werk te zetten. De actie volgde op een initiatief van Tweede Kamerlid Bergkamp (D66) om te onderzoeken welke regelgeving in de weg zit bij de verduurzaming van monumentale panden. Ook zal er een landelijk onderzoek worden gestart naar de knelpunten in de gemeenten over de wet- en regelgeving. Koning: ‘Wij willen dat Utrecht zich aansluit bij dit onderzoek, om te zorgen dat er in de toekomst minder drempels zijn om panden te verduurzamen’.

Centraal onderdeel in coalitieakkoord

De verduurzaming van gebouwen is daarnaast een centraal onderdeel in het coalitieakkoord (GroenLinks-D66-ChristenUnie) van de Gemeente Utrecht, waarmee de partijen toe willen werken naar een klimaatneutrale stad.