Utrechtse drugsaanpak moet beter: D66 lanceert tienpuntenplan

De huidige drugsaanpak werkt niet. Niet voor onze gezondheid, niet voor onze veiligheid, en niet voor onze vrijheid. D66-Raadslid Has Bakker: “Al decennia wordt er een oorlog tegen drugs gevoerd, met averechtse effecten. Méér repressie gaat het verschil niet maken. Het is tijd om het anders te gaan doen. Alle kleine verbeteringen in het drugsbeleid de afgelopen jaren kwamen voort uit experimenten en door het opzoeken van de grenzen van de wet. Daarom hebben wij het Utrechts Drugsmanifest geschreven.” D66 Utrecht wil met een tienpuntenplan de stilstand doorbreken en lokaal het initiatief nemen voor een beter drugsbeleid.
Bekijk via deze link het hele manifest.

Xtc-experiment

Het drugsbeleid moet liberaler en realistischer. Bakker: “Wij willen dat Utrecht start met een lokaal experiment waarbij mensen in een x-shop xtc kunnen kopen. Zo’n x-shop houdt het midden tussen een apotheek en een slijterij, maar dan voor de verkoop van xtc. Er worden gecontroleerde producten verkocht in beperkte gebruikshoeveelheden, je krijgt goede voorlichting en onder de 18 jaar kom je er niet in.” Een ander voorstel van D66 is het uitbreiden van mogelijkheden om je drugs te testen, ook op festivals. Thuisteelt voor medicinale wiet moet niet langer strafbaar zijn en ook wil D66 dat Utrecht nu eindelijk de beschikking krijgt over een drive-in coffeeshop. D66 is er voorstander van dat Utrecht meedoet aan een tweede ronde van het wietexperiment.

Pak meedogenloze criminelen hard aan

“We horen van de burgemeester de afgelopen tijd steeds hoe belangrijk het tegengaan van drugscriminaliteit is. Dat vindt D66 ook. Maar als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen. Daarom moet het roer om,” zegt raadslid Maarten Koning. Koning: “Haal drugscriminelen de wind uit de zeilen en pak hun verdienmodel aan. Te beginnen met het reguleren van de minst schadelijke drugs zoals cannabis en xtc.” D66 wil een effectievere inzet van de politie, het Openbaar Ministerie en gemeentelijke handhaving. Zij moeten zich richten op de ‘top van de piramide’ en de meest meedogenloze criminelen hard aanpakken. D66 vindt het belangrijk dat er ook meer grip komt op de Utrechtse drugseconomie. Beter lokaal onderzoek is hiervoor noodzakelijk.

Preventie en voorlichting

Preventie en voorlichting loopt als een rode draad door het drugsbeleid dat D66 voorstaat. Koning: “Onder de 18 jaar gebruik je niks, klaar. Soms komen jongeren toch in aanraking met drugs, maar we moeten hen niet stigmatiseren en criminaliseren. We moeten juist investeren in maatwerk, en zorgen voor goede en toegankelijke hulpverlening. Ga echt het gesprek aan met deze jongeren, bijvoorbeeld over het gebruik van lachgas waar veel mensen overlast van ondervinden.”

Het debat over een beter drugsbeleid wordt nog veel te weinig gevoerd in de gemeenteraad en in de stad. Bakker: “We willen met dit manifest het debat aanzwengelen. Het thema is veel te belangrijk om niet te bespreken. Daarom is één van onze voorstellen om een burgerforum in te stellen, waarbij bewoners geholpen door experts voorstellen gaan uitwerken voor verbetering.” In de komende maanden gaat D66 in de gemeenteraad aan de slag om zoveel mogelijk van het tienpuntenplan tot uitvoering te brengen.

Beluister hier de toelichting van Maarten over ons manifest op radio 1.

Maarten en Has overhandigen drugsmanifest

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.