Caroline Folmer vertelt verder over waarom ze dit zo’n belangrijk onderwerp vindt: ” Ik heb jarenlang op hoog niveau gesport – van hockey tot Ironman triathlons. In 2019 heb ik alle 21 etappes van de Tour de France gefietst – steeds een dag voor het mannen peloton uit – om aandacht te vragen voor het niet bestaan van een vrouwen Tour de France – die er gelukkig dit jaar voor het eerst weer zal zijn! Het meest bijzondere van die tocht was niet om als eerste die berg op te komen, maar wel de uitroepen van verbazing langs de kant “Kijk mama, een meisje!” Als wij in de toekomst een gezonde samenleving willen, dan is het nu tijd om die trend van minder bewegen en meer netflixen te stoppen en om te keren. Waar voor de een de uitdaging pas begint bij een marathon, is voor de ander een rondje wandelen al een hele uitdaging. De gemeente heeft een belangrijke rol om juist die laatste groep in beweging te krijgen en te houden. Hoe gaan we van 1 rondje wandelen per week naar 1 rondje wandelen per dag? Ik hoop daar de komende 4 jaar een mooie rol in te spelen door bij elke beslissing na te denken over hoe we die buitenruimte bewegingsvriendelijker en toegankelijker kunnen maken.”
“Het is tijd om van sport en bewegen een prioriteit te maken.”
Vandaag (17 februari) is het Provinciaal Sportakkoord Utrecht ondertekend. Een belangrijke stap richting een meer inclusief en toegankelijk sport- en beweegbeleid. Caroline Folmer licht toe. “Op dit moment beweegt en sport een groot gedeelte van de bevolking te weinig. Bijna 50% van de Rhenenaren heeft overgewicht. Dat is heel zorgelijk. Het is tijd om van sport en bewegen een beleidsprioriteit te maken.
We praten veel over zorgkosten die omhoog gaan, maar investeren te weinig in een belangrijke vorm van preventie: een gezonde levensstijl promoten. Te veel mensen ervaren een drempel om deel te nemen aan sportactiviteiten bijvoorbeeld om financiële redenen of omdat ze een lichamelijke of geestelijke beperking hebben.” D66 Rhenen wil zich de komende 4 jaar inzetten om deze drempel te verlagen via de volgende 4 prioriteiten:
1) Financiële ondersteuning voor diegene die de contributie of voetbalschoenen niet zelf kunnen betalen.
2) De buitenruimte zo inrichten dat bewegen en sporten aantrekkelijker wordt. Denk daarbij aan veilige fiets- en wandelroutes naar school of naar de supermarkt, maar ook aan een fijn (verlicht) wandelrondje voor ‘s avonds vanuit elke buurt en voldoende sport- en spelelementen zoals een fitnesstoestel of een trapveldje.
3) De buitenruimte toegankelijk te maken voor iedereen, bijvoorbeeld door een rolstoel- en kinderwagenpad in het bos.
4) Investeren in duurzame sportaccommodaties