Terugblik Statenvergadering september 2022

Beeld: D66

In het Klimaatakkoord is afgesproken de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 50% te verminderen. Provincies en gemeenten hebben zich hieraan verbonden. Dit betekent onder meer dat er locaties gevonden moeten worden om energie duurzaam op te wekken: een combinatie van wind- en zonne-energie.

Regionale Energie Strategieën (RES)

Uit de tussenbalans die tijdens PS besproken wordt, blijkt met name windenergie moeizaam van de grond te komen. Als de gemeenten in Utrecht onvoldoende locaties vinden voor windenergie, dan kan de provincie locaties aanwijzen. Statenlid Philip Overkleeft geeft aan dat D66 er begrip voor heeft dat niet iedereen op een windmolen zit te wachten. Daarom is het van groot belang dat inwoners ook de vruchten kunnen plukken van windmolens: “Het is goed dat het Klimaatakkoord inzet op 50% lokaal eigendom, van wind- en zonprojecten. Maar die ambitie mag wel wat explicieter. Daarom dienen wij een amendement van deze strekking van harte mee in. Via lokaal eigendom kunnen onze inwoners straks direct meeprofiteren van de opbrengsten van wind- en zonne-energie. We zullen ook twee moties mede indienen die verder vormgeven aan participatie en draagvlak.”

Het ingediende amendement en beide moties (58a + 59a) én het Statenvoorstel worden door de Staten aanvaard.

Wonen en werken

In de Statenvergadering is verder uitvoerig gedebatteerd over het Statenvoorstel Regionaal Programmeren Wonen en Werken. In dit programma staan de kaders voor het bouwen van nieuwe woningen in de provincie en de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. Een belangrijk onderwerp gezien de groei die de provincie Utrecht de komende jaren verwacht en vanwege het tekort aan woningen. D66 Statenlid Lyke Veen: “We zien de enorme inzet die gepleegd wordt op de woningbouw. De kaders in het voorliggende programma geven ons inzicht of dat wat er nu gebouwd is aan de enorme behoefte voldoet, maar ook of de provincie de woningtypes in balans brengt. De afgesproken 10.000 woningen per jaar halen we alleen nog niet.” Een belemmerende factor voor gemeenten bij het bouwen van nieuwe woningen is de zogenaamde mobiliteitstoets. Daarom is D66 mede-indiener van een motie om hier verandering in te brengen. Lees hier verder over de mobiliteitstoets
Het Statenvoorstel en de motie zijn door de Staten aangenomen.

PS vergadering bijwonen
of online volgen?

De volgende vergadering van Provinciale Staten – waarin de begroting gepland is – vindt plaats op 9 november om half 10. Wil je er een keer bij zijn, dan ben je van harte welkom in de Statenzaal op het Provinciehuis. Je kunt ons ook eerst mailen: [email protected].
De PS vergadering kan ook online gevolgd worden. De link met de agenda vind je hier.