Geen thuis kunnen vinden? Stilstand.

Woerden - Beeld: Nanda Sluijsmans

Er komen steeds meer mensen wonen in onze provincie. Die mensen moeten allemaal een
huis kunnen kopen of huren, maar dat lukt nu niet. Zeker voor starters en studenten zijn er
niet genoeg huizen.

D66 wil daarom veel huizen bouwen de komende jaren. Ook betaalbare huur- en koophuizen. Wat ons betreft moet een derde van nieuwe huizen sociale huur zijn. Overal. Zodat iedereen die dat wil in onze provincie kan wonen.

Bouwen waar al huizen staan Een groot deel van de huizen bouwen we in bestaande steden. Dat doen we door hogere gebouwen te bouwen. Of door extra verdiepingen te bouwen op bestaande huizen. We kunnen ook kantoren verbouwen en er huizen van maken. We vergeten onze dorpen natuurlijk niet. Ook kleine gemeenten moeten huizen kunnen bouwen. Het liefst binnen de bebouwde kom, maar als het nodig is ook daarbuiten. Zolang de natuur maar niet wordt beschadigd. En zolang de nieuwe huizen maar duurzaam gebouwd zijn.
Nieuwe wijken bouwen Met alleen binnen de bebouwde kom bouwen redden we het niet. We moeten ook nieuwe wijken bouwen, op plekken waar nu nog geen huizen staan. Wij bouwen liever een paar grote wijken, dan overal in de provincie losse huizen. Dat vinden we niet goed voor onze natuur. Bovendien kunnen we in grote wijken beter zorgen voor goed openbaar vervoer. De meeste huizen bouwen we rond Amersfoort en Utrecht. Bijvoorbeeld in de polder Rijnenburg.
Duurzaam bouwen We moeten nieuwe huizen bouwen met natuurlijke materialen die opnieuw te gebruiken zijn. En de huizen moeten zijn voorbereid op klimaatverandering. Huizen moeten bijvoorbeeld regenwater kunnen vasthouden, zodat de stad niet onder water loopt. Komen er nieuwe huizen buiten stad of dorp? Dan moet de ontwikkelaar voor elke hectare nieuwe huizen, ook een hectare nieuwe natuur aanleggen. Of geld betalen, zodat de provincie dat kan doen.

In ons verkiezingsprogramma lees je over alle plannen van D66 Utrecht voor de provincie. We hebben ook een verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands.