In gesprek met D66-Zeist

Beeld: D66

Waar de fractie normaal gesproken op de maandagavond in het provinciehuis vergadert, reisde de fractie dinsdag 3 december ’s avonds af naar Zeist. Om daar in gesprek te gaan met Hafid, Jeroen, Freerk en Ruben van de D66 gemeenteraadsfractie en wethouder Angèle. Naast de pizza’s voor het gezamenlijke avondeten lag er een volle agenda op tafel. 

KNVB

Voetbal fans zullen bij de KNVB vrijwel meteen aan Zeist denken. Bij wedstrijden kijkt de VAR vanuit Zeist mee en als Oranje moet spelen, komt het trainingscomplex en daarmee Zeist ook uitgebreid in beeld, iets waar de D66 gemeenteraadsfractie trots op is. 

De KNVB heeft uitbreidingsplannen. In juli 2022 heeft zij hiervoor een plan ingediend, in oktober 2023 heeft college van Zeist hierover een principe besluit genomen. Dat besluit ging voor de knvb niet ver genoeg. Daarom is zij gaan nadenken over de toekomst en is zij recent gekomen met een askbook richting andere gemeentes.
Parallel aan dat proces  is de knvb in gesprek met de gemeente en provincie of blijven in Zeist ook haalbaar is, gebaseerd op het oorspronkelijke plan van drie velden. Zeist doet dus niet mee in het askbook proces. 

Er wegen veel verschillende belangen mee bij het behoud van de KNVB in Zeist. Waar kunnen wel of niet   bijvoorbeeld meer voetbal velden aangelegd worden en wat is nodig voor versterking van de natuurwaarden? Deze belangen en overwegingen werden besproken tussen de twee fracties. Bij de nieuwe plannen en uitbreidingen van de KNVB blijft de gemeente oog houden voor natuur en omgeving, uiteindelijk is het dan aan de KNVB zelf of ze binnen deze eisen willen blijven of vertrekken. De Statenfractie is blij dat dit gesprek gevoerd wordt en dat zorgvuldig gekeken wordt naar alle belangen.

Woningbouwlocaties

Een overkoepelend thema in vrijwel elk bezoek aan gemeenteraden is woningbouw. Ook in Zeist werd er deze avond weer uitgebreid over dit thema gesproken. Zo werd er gesproken over Dijnselburg, de Willem Arntsz-Hoeve en het stationsgebied Driebergen-Zeist, waar de provincie vanaf het begin betrokken is en waar allerlei verschillende waarden spelen zoals wonen, werken mobiliteit, cultuur en natuur. Er werd een direct beroep gedaan op de provincie, omdat de hulp van de provincie projecten voort kan trekken.

Fietsverbinding USP Zeist 

Elke dag moeten veel mensen op en neer reizen tussen Zeist en de Uithof. De gebruikelijke fietsroute hiervoor is de Bisschopsweg. Deze weg is echter sociaal volledig onveilig, helemaal in het donker aangezien de weg onverlicht is. Omdat de weg een mooie historische weg is, is het lastig en onwenselijk dit aan te passen waardoor de gemeenteraad zoekt naar alternatieven. Uit een uitvraag onder inwoners blijkt dat er een grote voorkeur is voor een route die dwars door een natuurgebied loopt, wat natuurlijk ook een aantal problemen met zich mee brengt. Als oplossing wordt als voorbeeld de Pieter Smitbrug in Groningen genoemd, een zwevende fietsbrug over het natuurgebied. De brug zou dan zo aangelegd worden dat het de natuur niet verstoort, dieren kunnen namelijk makkelijk onder de brug door. Bij het uitvoeren van dit ambitieuze project is de ondersteuning, hulp en coördinatie van de provincie nodig. 

Wolf

Als laatste werd gesproken over de wolf. Gemeente Zeist is omgeven door bos, waardoor de wolf steeds dichter bij de woonwijken van de gemeente komt. Inwoners vrezen dat dit incidenten opgaat leveren. De wolf is een polariserend onderwerp, de een vindt de wolf een groot gevaar en zou hem het liefst bestrijden, de ander vindt juist dat de wolf alle ruimte moet krijgen. De fracties hebben hetzelfde standpunt: het is mooi dat zo een diersoort weer terug is, dus laten we hem niet meteen weer bestrijden en wegjagen. Ook is het lastig voor zowel de provincie als de gemeente om maatregelen te nemen. De wolf houdt zich niet aan gemeente of provincie grenzen. De opgave voor D66 is om in dit gepolariseerde debat de nuanceringen te vinden en niet in de polarisatie mee te gaan. We gaan een manier vinden om te wennen aan de wolf en om weer samen met deze diersoort te kunnen leven.