Oproepen om de uitvoering verder te verbeteren
De coronacrisis heeft op onderdelen gezorgd voor – enige – vertraging van de uitvoering van onze doelstellingen. We hopen dat we vanaf nu weer volle bak vooruit kunnen, we blijven waakzaam en geven prioriteit aan het welzijn en de gezondheid van onze inwoners.
Samen vormgeven aan Groningen is ook het zoeken van verbeteringen in de uitvoering van ons programma. Samen met GroenLinks, het CDA en de ChristenUnie dienen wij moties in. Die gaan over de volgende onderwerpen:
- We stellen samen met GroenLinks voor om een vierjaarlijks overzicht van reserves en voorzieningen te maken die ons de mogelijkheid geeft om te sturen op de allocatie van middelen, afgezet tegen de verplichtingen waarvoor deze reserves en voorzieningen worden aangehouden. GroenLinks dient deze motie in.
- Het aanbod aan werk en de bijbehorende carrièrekansen groeien in onze provincie. Tegelijkertijd stemmen we met onze partners de opleidingen af op deze groeikansen, zodat Groningers kunnen profiteren van de nieuwe banen en bedrijven op tijd medewerkers kunnen aantrekken met de juiste opleiding. We willen bevorderen dat onze inwoners voor opleidingen kiezen, met daarbij de actuele informatie over de baankansen die bij die opleiding horen. Daar willen we méér over communiceren en daar dient het CDA een motie over in. In de uitvoering van deze motie kan de SER Noord-Nederland een rol spelen, als samenwerkingsverband van de sociale partners.
- Voorzitter, wij zien dingen graag in samenhang. Sport, recreatie, mobiliteit en toerisme. Gezondheid en de aantrekkingskracht van onze provincie. Die kunnen samenkomen in een project dat fietsbergen creëert. We hebben gezien dat een ‘Col du VAM’ in Drenthe met de organisatie van een NK wielrennen een uithangbord voor de provincie is geworden.
- Bij het maken van de motie, samen met de ChristenUnie, hebben we ambtelijke ondersteuning gehad van de fietsambtenaren binnen de provincie. Ook hebben we gepeild in hoeverre wielerverenigingen in de provincie het plan steunen. Iedereen heeft het erover. Er zijn veel enthousiaste reacties binnengekomen met ook al de nodige suggesties. Die geven we graag mee wanneer wordt gestart met het onderzoek. En we willen graag dat deze en andere verenigingen, net als omwonenden, bedrijven en maatschappelijke partners, actief betrokken worden bij het onderzoek en de eventuele verdere uitwerking van de plannen.
- Potentiële fietsbergen liggen in Usquert, Veendam en de gemeente Groningen. Onderzoek naar de mogelijkheden vindt natuurlijk plaats samen met de betreffende gemeenten, we hebben ook dáár al positieve reacties op gehad, bijvoorbeeld met publicaties uit Usquert. Gemeenten kunnen dat echter lastig alleen, daarom willen we dat als provincie samen met hen organiseren.
- We willen graag, mét de ChristenUnie, onderzoeken wat de kansen zijn voor een fietsberg en waar en hoe we dat in onze provincie zouden kunnen realiseren. De kosten voor dit onderzoek zijn beperkt en bekend. De kosten voor de realisatie zijn natuurlijk een ander verhaal, daar gaat deze motie niet over. Duidelijk is dat we in fasen moeten werken, en we gebruik maken van de middelen van samenwerkende partners. Daar zijn we creatief in, in Groningen.