Er gaat niets boven Groningen, als het aankomt op het opleiden van talent. Echter, na de opleiding valt de locatiekeuze voor het vervolg te vaak elders. De laatste jaren heeft zich een arbeidstekort ontwikkeld, onder meer in de technische beroepen. Groningen kampt in sommige kringen nog steeds met een imagoprobleem. D66 wil jongeren en afgestudeerden informeren over de kansen en ontwikkelmogelijkheden die hier liggen. De provincie moet laten zien dat Groningen bruist. In de stad wordt toponderzoek gedaan, de groene industrie rond de Eemshaven en Delfzijl groeit voortdurend verder, net als de productieve- en dienstverlenende MKB-sector in de provincie.
Er zijn volop kansen in de energietransitie, ICT en gezondheidstechnologie. Daar komt bij dat Groningen een provincie is waar het ook nog eens fijn wonen en leven is. D66 vindt dat we hier trots op mogen zijn en dat ook moeten uitstralen. D66 wil de verbinding tussen het onderwijs en bedrijfsleven warm houden, zodat er goede aansluiting is tussen opleidingen en arbeidsmarkt. Met campussen, innovatiewerkplaatsen en coöperaties koppelen we studenten aan mogelijke toekomstige werkgevers voor stages en onderzoek. De provincie neemt daarin wat D66 betreft het voortouw.
We hebben iedereen, ook internationale studenten en vluchtelingen, nodig om de arbeidstekorten op te vullen. De nieuwe en oude Groningers vullen elkaar aan. Vanzelfsprekend betrekken we daarom ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt actief. Via het Platform Regionale Arbeidsmarkt, Groningen@Work en het provinciale deel van het Nationaal Programma Groningen Werk aan Ontwikkeling zijn er verschillende projecten gestart om deze mensen aan het werk te helpen. D66 wil dit voortzetten, zodat iedereen in onze provincie mee kan doen.